BiH
94

Salkić: Borba za jezik je borba svih Bošnjaka u RS-u

FENA
Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je danas da je borba za jezik, borba svih Bošnjaka u tom entitetu, za sticanje ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve građane u skladu s ustavom, što je preduvjet za mir, stabilnost i bolji život u budućnosti

Ponovivši da je u tom entitetu na sceni višemjesečno negiranje bosanskog jezika, Salkić je kazao da je "nemoguće negirati bosanski jezik u RS-u, jer su se Bošnjaci, ali i drugi građani na ovom prostoru na prethodna dva popisa izjasnili da govore taj jezik".

Uoči konferencije o temi "Milenij opstojnosti bosanskog jezika", koja će biti održana danas u Banjoj Luci, u organizaciji njegovog kabineta, Salkić je rekao da je ovaj skup odgovor na diskiminaciju i segregaciju i negiranje bosanskog jezika u RS-u ne samo u obrazovnom procesu, već cjelukupnom javnom govoru.

"Želimo kroz izlaganje i diskusije iz ove oblasti da dobijemo dovoljno informacija o bosanskom jeziku da bismo uticali na javnost u ovom entitetu i BiH da prestane diskiminacija i segregacija", rekao je Salkić na press konferenciji.

Na skupu će biti predstavljeno više od 20 jezičkih stručnjaka, a učesnici su iz BiH, susjednih zemalja i svijeta koji se bave bosanskim jezikom.

Ukazao je da Ministarstvo prosvjete i Pedagoški zavod RS-a moraju otvoriti istinsku komunikaciju s roditeljima i đacima.

Bošnjački zvaničnici će, dodaje, također podržati roditelje djece pa i u podnošenju tužbi protiv direktora škola, jer Ministarstvo prosvjete RS-a ne provodi odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju upotreba bosanskoj jezika.

Zaprijećene kazne zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH su, kaže, od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Profesor Dževad Jahić naglasio je da je neophodno zaštititi jezičke slobode, jer bosanski jezik ima vrlo „staru“ historiju.

"Naš je zadatak da kao civilizacijsko društvo upremo svoje snage u istraživanje tog jezika", dodao je Jahić. Organizator konferencije je Kabinet potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića.