BiH
14

Salkić razgovarao sa predstavnicima bošnjačke zajednice u Dubrovniku

Klix.ba
Salkić na sastanku s predstavnicima bošnjačke zajednice
Salkić na sastanku s predstavnicima bošnjačke zajednice
Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić razgovarao je u Dubrovniku sa predstavnicima bošnjačke zajednice.

Iz kabineta potpredsjednika Salkića saopćeno je da se on sastao sa predstavnicima Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, te rukovodstvom Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnik.

Ističu da na ovome području živi više od četiri hiljade Bošnjaka koji su se uspješno integrisali u hrvatsko društvo.

Domaćini su informisali Salkića da članovi bošnjake zajednice iz Dubrovnika održavaju intenzivnu vezu sa Bosnom i Hercegovinom i povratničkim zajednicama u mjestima odakle potiču kao što su Trebinje, Nevesinje i Gacko.

"Bošnjaci u Dubrovniku su jedan od najsvjetlijih primjera dobre organizacije Bošnjaka u dijaspori. Oni su posljednjih godina svojim djelovanjem pokazali brojne mogućnosti proaktivne saradnje sa Bošnjacima u Domovini, iskazujući visok stepen odgovornosti i patriotizma, izuzetan osjećaj za svoje porijeklo i aktualno stanje u zemlji", kazao je Salkić.

Dodao je da su oni u takvim okolnostima našli načina da pomognu Bosni i Hercegovini i Bošnjacima povratnicima.

"Pozvao sam ih da se aktivnije uključe u društveni život u mjestima iz kojih su protjerani početkom rata u BiH, da obnove svoje lične dokumente i ravnopravno sudjeluju u izbornom procesu. Također, predočio sam im mogućnosti sudjelovanja u ekonomskom oporavku povratničkih naselja, kroz investiranje i realizaciju biznis-projekata", kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnik informisali su Salkića da su u toku pripreme za izgradnju džamije u ovome gradu.

Dugogodišnjim predanim radom, a u dobroj saradnji sa lokalnom zajednicom, obezbjeđeno je zemljište na kome će biti podignuta džamija, a u toku je izrada projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola za gradnju.