BiH
88

Salkić organizirao iftar u Banjoj Luci

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić organizirao je i ove godine u Banjoj Luci tradicionalni iftar u vrijeme ramazana, a uz prisustvo predstavnika vlasti u BiH te Islamske zajednice u BiH.

Salkić je naglasio da i na ovaj način želi poslati poruke mira, suživota i tolerancije te da se pokaže i da je to moguće u Banjoj Luci.

Podsjetio je da je iftar u vrijeme ramazana, u islamskoj tradiciji, kod Bošnjaka, radost nakon cjelodnevnog posta.

-Mislim da je ovo dobar primjer da zajednički gradimo međusobnu toleranciju i razumijevanje- dodao je.

-Radujem se da na iftar dolaze i oni koji nisu muslimani - rekao je potpredsjednik RS-a i dodao da je i ovo prilika da se produbi uzajamno razumijevanje onih koji žive na prostoru RS.

Salkić je rekao da je prošle godine ramazan protekao bez većih incidenata, ali da ove godine postoje određena uznemiravanja vjernika tokom noćnog namaza, te tokom iftara, kao što je bila nedavno situacija u Doboju te jedna slična u Bratuncu.

On je apelovao na stanovništvo RS-a koje nije islamske vjere da budu toleratni, pokažu razumijevanje da Bošnjaci ovdje žive godinama i uvijek su praktivkovali svoj vjerski život i to će biti i u narednom periodu.

-Nadživjeli smo rušenje džamija i progone pa ćemo nadživjeti i te sporadične uvrede i prijetnje, i bolje je da se to završi što prije - rekao je Salkić.

Večerašnjem iftaru u organizaciji potpredsjednika RS-a prisustvovali su i brojni gosti.