BiH
31

Bajrampaša konvoj berićeta: Više od 1.500 postača iftarilo u centru Doboja

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U centru Doboja sinoć je održan kolektivni iftar na otvorenom, koji je za blizu 1.800 postača sa područja medžlisa Islamske zajednice Doboj priredila istanbulska Općina Bajrampaša u sklopu projekta Konvoj berićeta.

Iftaru koji je održan ispod Trnjak džamije u Doboju prisustvovali su lokalni, ali i entitetski zvaničnici. Domaćin sinoćnjeg iftara za muslimane, ali i Dobojlije drugih religija, bili su istanbulska Općina Bajrampaša te gradonačelnik Doboja Obren Petrović.

Pomoćnik načelnika Općine Bajrampaša Gokhan Balekoglu na sinoćnjem iftaru u Doboju je kazao kako je zajednički iftar jedinstvena prilika da se poboljšaju odnosi između ljudi i pokaže prijateljsko ozračje.

"Mi smo prvi put večeras u Doboju, ali i u Republici Srpskoj i to nas zaista raduje. Došao nam je ramazan kako bismo se pomirili, ostvarili dobre odnose, učinili dobra djela i zahvaljujem se svima koji su nas počastili svojim dolaskom i koji su dali svoj doprinos u organizaciji ovog iftara", kazao je Balekoglu.

Prema riječima glavnog imama MIZ Doboj Bajre ef. Redžića, istanbulski konvoj sinoć je ispisao historiju ramazana u Doboju.

"Ovo je možda jedan od najznačajnijih događaja u historiji Doboja i nama znači mnogo jer pojačava našu radost u ramazanu. Zahvaljujemo se Udruženju saveza turskih gradova i gradonačelniku Obrenu Petroviću koji je uputio inicijativu za ovaj iftar u Doboju. Mi moramo zahvaliti i svima koji su dali nadu povratnicima Bošnjacima da se osjećaju ugodno i radosno ovdje", kazao je Redžić.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović prisustvovao je sinoćnjem iftaru te je nakon što se začuo ezan sa obližnjih džamija sa drugim postačima probao obroke koje su pripremili volonteri istanbulske općine Bajrampaša. On je istakao da je inicijativa za realizaciju ovog projekta nastala prilikom njegove posjete Istanbulu.

"Mojom posjetom Turskoj i nakon razgovora sa načelnikom Bajrampaše odlučili smo da pored Federacije Bosne i Hercegovine ovaj iftar bude organizovan i u Republici Srpskoj. Ja sam ga zamolio da pokušamo to realizirati jer imamo 25.000 građana bošnjačke nacionalnosti i moja je želja bila da se organizuje ovakav događaj gdje će iftariti više od hiljadu ljudi. Mi organizujemo iftare, ali tu prisustvuje tek 200 građana. Oni su odmah ispunili moju želju i izrazili su spremnost da ovo bude tradicija i narednih godina", kazao je Petrović.

Iftaru je prisustvovao potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić koji je kazao da je Doboj jedan od svijetlih primjera kada je u pitanju odnos Bošnjaka i Srba te su sretni da gradonačelnik Petrović ima razumijevanja za povratnike.

U okviru iftara organizovan je i vjersko-kulturni program sa bogatim sadržajima gdje su učeni odlomci iz Kur'ana, ilahije i kaside, a konvoj iz Bajrampaše svoj posljednji iftar na otvorenom u Bosni i Hercegovini organizovat će danas u Bugojnu.