BiH
2

Salkić: Povratnici oštećeni pod izgovorom pomoći stradalim u poplavama

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić upozorava javnost i nadležne institucije da se provodi netransparentna raspodjela donacija koje su namijenjene povratnicima u Bosni i Hercegovini.

Salkić ocjenjuje da je izvršena zloupotreba doniranih traktora koji su namijenjeni za pomoć povratnicima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Ta mehanizacija se, ukazuje, sada dodjeljuje osobama koje su pretrpjele štete tokom majskih poplava u entitetima Federacija BiH, RS i Brčko distriktu BiH.

"Provedena procedura prenamjene raspodjele 70 traktora, koje je Vlada Republike Kine namjenski donirala za pomoć povratnicima, primjer je očite zloupotrebe pomoći povratnicima u Bosni i Hercegovini. Tome u prilog govore i činjenice da Komisija za izbjeglice i povratak BiH nije donijela odluku o preraspodjeli raspodjele traktora namijenjenih podršci povratnicima, što je njena izvorna nadležnost. Umjesto odluke Komisije, Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH samoinicijativno je donio odluku i dostavio je Vijeću ministara na usvajanje", navodi Salkić, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika entitetskog parlamenta.

Smatra da je zloupotreba ove donacije tim veća, ako se podjela traktora namijenjenih za podršku povratku na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, obavlja samo u nekoliko općina u entitetu RS i na području tri kantona na području entiteta FBiH.

"Na ovaj način se vrijedna donacija, kojom su prvobitnim planom raspodjele bili obuhvaćeni povratnici u oba bh. entiteta, završila na manjem području i traktori se dijele samo Hrvatima i Bošnjacima u Federaciji BiH i samo Srbima u RS. Takvi kriteriji raspodjele donacije ne mogu biti opravdani, a posebno ako se na ovaj način provodi diskriminacija po nacionalnom pa i teritorijalnom principu", ističe Salkić.

Prema sadašnjoj odluci nadležnih državnih i entitetskih institucija, Bošnjaci u entitetu RS i Srbi u entitetu FBiH ne mogu dobiti traktor iz donacije Narodne Republike Kine, što je, naglašava, očita diskriminacija.

Smatra kako u ovom slučaju ima elementa za sumnju da se pokušavaju zloupotrijebiti i netransparentno utrošiti donirana sredstva za povratak s ciljem prikupljanja predizbornih poena.

I ovaj primjer pokazuje da su sredstva namijenjena obnovi povratničkih područja i jačanju povratničkih kapaciteta, te osposobljavanju povratnika, kojima je u toku rata sve oteto, kako navodi, najmanje zaštićena i često podložna manipulacijama i zloupotrebama.

"Pozivam Vladu Narodne Republike Kine da, posredstvom svoje ambasade u Bosni i Hercegovini, izvrši temeljitu analizu provedenih procedura za prenamjenu ovih sredstava, te da se hitno insistira da se poništi odluka Vijeća ministara BiH i traktori namijenjeni za podršku procesu održivog povratka podijele povratnicima. Također, pozivam predstavnike domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija da se uključe u provjeru procedura i postupaka zloupotrebe ove donacije i javno se o tome očituju", naveo je Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.