BiH
0

Salkić posjetio Janju: Želimo miran suživot, ali nećemo dozvoliti iživljavanje

Klix.ba
Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić susreo se danas u Janji sa političkim i vjerskim predstavnicima Bošnjaka ovoga kraja.

Nakon zajedničkog obilaska Čaršijske džamije razgovarano je o napadu na ovaj vjerski objekt koji je izvršen vatrenim oružjem na pravoslavni Božić 7. januara 2016. godine. Tom prilikom razbijeno je jedno staklo i ostali su tragovi na fasadi i unutrašnjim zidovima džamije.

Potpredsjednik Salkić pozvao je istražne organe da što prije provedu istragu i okriju počinioce. Bošnjake je pozvao na mir i strpljenje.

"Očekujem najviši stepen profesionalizma od istražnih organa. Nažalost, neki sigurnosni organi požurili su i prije provedene istrage da neutemeljeno okvalificiraju ovaj napad kao zalutali metak. Ovdje se radi o smišljenom napadu koji se može karakterizirati kao teroristički čin s ciljem narušavanja međunacionalnih odnosa. Bošnjaci su u ovome entitetu svoji na svome. Želimo miran suživot, ali svi moraju znati da nećemo dozvoliti iživljavanje nad našim vrijednostima i zastrašivanje naših ljudi. Pucanj u džamiju u Janji je pucanj u srce svakoga Bošnjaka u ovoj zemlji", kazao je Salkić.

Tokom boravka u Janji Salkić je, u pratnji Samira Baćevca delegata u Vijeću naroda NSRS, Omera Camića glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Janja i Huse Žećkanovića zamjenika načelnika Općine Bijeljina, posjetio je Humani centar Udruženja demobilisanih boraca u Janji.

U okviru ovoga centra djeluje javna kuhinja u kojoj se svakodnevno hrani dvadeset osoba. Sa članovima ovoga Udruženja razgovarano je o modalitetima pružanja podrške njihovom humanitarnom radu.