BiH
148

Salkić: Zahtijevamo istragu i hapšenje napadača na džamiju u Janji

Klix.ba
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, oštro je osudio posljednje napade na islamske objekte u ovome entitetu i pozvao vlasti RS da spriječe te napade.

U noći između 6. i 7. januara 2016. godine u bijeljinskom naselju Janja vatrenim oružjem je izvšen napad na Čaršijsku džamiju. Tom prilikom razbijena su stakala na džamiji, a tragovi metaka ostali su na fasadi, olucima i na unutrašnjim zidovima džamije.

Tim povodom potpredsjednik Salkić dao je izjavu u kojoj stoji:

"Vlasti bh. entiteta RS direktno su odgovorne za radikalizaciju koja se provodi u ovome entitetu. Godinama smo ukazivali na pogubne posljedice takve politike. Ukazivali smo na diskriminirajući odnos medija koji su pod kontrolom režima. Oni su u funkciji stvaranja netrpeljivosti prema Bošnjacima i svima koji nisu Srbi. Napadi na vjerske objekte su u funkciji zastrašivanja Bošnjaka, odnosno u funkciji etničkog čišćenja teritorije ovoga entiteta. U ime 200.000 Bošnjaka koji žive u RS oštro protestujem zbog napada u Janji, koji se desio uoči vjerskog praznika Božića. Uputili smo čestitku i poziv svim pravoslavnim vjernicima na obnavljanje povjerenja i saradnje, te naglasili da je Božić dobar povod za to. Bošnjaci žele da nastave put ka budućnosti, želimo mir i stabilnost, želimo saradnju. Mi i dalje želimo vjerovati da su ovo izolovani incidenti, ali smo također uvjereni da su motivirani i podstaknuti narastajućim radikalizmom kojega generira aktualna vlast RS. Zahtijevamo hitno provođenje istrage i hapšenje počinilaca".

Salkić smatra da su radikalizaciji prilika u ovome entitetu značajno doprinijeli posljednji događaji vezani za nepoštivanje odluka Ustavnoga suda, te ostrašćeni odnos i prkos institucijama države BiH.

"Stoga se mora insistirati na strogom provođenju zakona i sankcionisanja svih onih koji krše te zakone. Vlasti RS nepoštivanjem države BiH poslale su jasnu poruku građanima, jer, ukoliko zakone i Ustav mogu kršiti prvi ljudi entiteta RS, zašto to ne bi mogli činiti građani. Takva praksa mora biti što prije prekinuta", istakao je Salkić.