BiH
20

Ramiz Salkić u povodu Dana državnosti posjetio Kozarac i Prijedor

Klix.ba
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine posjetio je Prijedor i u pratnji Senada Bratića, potpredsjednika Narodne skupštne RS i Anite Hodžić, delegata u Vijeću naroda RS, obišao mjesta stradanja bošnjačkih civila Potkozarja.

Nakon proučene fatihe i polaganja cvijeća na spomen-obilježju u Kozarcu delegacija je posjetila Kevljane, gdje je 2013. godine eksuhimirno 456 žrtava stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima Prijedora 1992. godine. Tom prilikom se potpredsjednik Salkić obratio okupljenim građanima i između ostaloga kazao kako svaki preživjeli Bošnjak ima obavezu da čuva sjećanje na zločine koje su srpske paravojne formacije i jedinice JNA počinili u Bosni i Hercegovini, jer “narod koji zaboravi svoju prošlost, može očekivati da se ona ponovi u mnogo krvavijem vidu”, kazao je on. Također je naglasio da političari imaju obavezu da vode zemlju ka miru, ali da cijelo društvo mora istrajavati u istraživanju ratnih zločina i kažnjavanju zločinaca.

Delegacija je posjetila logor Trnopolje i podsjetila na najkrvavije zločine koji su u njemu počinjeni, te položila cvijeće na šehidska mezarja Bišćani i Raškovac.

U prisustvu velikog broja Prjedorčana u popodnevnim satima je u Bošnjačkoj kući u Prijedoru održana javna tribina na kojoj se govorilo o kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine.