{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić: Otkrivanje najveće masovne grobnice u Tomašici obilježilo 2013. godinu

F
28.12.2013. u 10:25
1
13
Salkić: Otkrivanje najveće masovne grobnice u Tomašici obilježilo 2013. godinu
1
Salkić: Otkrivanje najveće masovne grobnice u Tomašici obilježilo 2013. godinu
Foto: Arhiv/Anadolija
Otkrivanje najveće masovne grobnice ubijenih Bošnjaka i Hrvata u Tomašici kod Prijedora obilježilo je ovu godinu, ocijenio je u razgovoru za Fenu potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić.
On ističe da je 2013. obilježila i nespremnost Ministarstva prosvjete i kulture RS da omogući đacima Bošnjacima pravo na obrazovanje u skladu s ustavom i zakonom.

"Takvu situaciju imamo u Konjević Polju i Vrbanjcima te s još nekoliko hiljada učenika Bošnjaka, ali ti roditelji i učenici nisu smogli snage da se organiziraju, što ne znači da neće, u traženju svojih ljudskih prava", rekao je Salkić.

Položaj Bošnjaka u RS-u institucionalno je, kaže, gotovo neprimjetan.

"Kada nemaju pravo na obrazovanje u skladu sa svojim pravima o čemu onda da se priča", konstatira potpredsjednika parlamenta RS.

U mnogim institucijama u tom bh.entitetu, kao i u lokalnim zajednicama, naglašava, i nema predstavnika bošnjačkog naroda.

"Bošnjaka nema dovoljno u policiji RS i obrazovnom procesu i na to sam u nekoliko navrata ukazivao i predstavnicima vlasti srpskog naroda. Ne može se na taj način stvoriti povjerenje jednog konstitutivnog naroda u odnosu na sistem", ukazao je Salkić za Fenu.

Stoga, Bošnjaci i nemaju povjerenja u taj sistem, koji ih, navodi, ne prihvata i to se mora promijeniti.

Ovu godinu obilježili su i problemi, kako kaže, na državnom nivou zbog neimplemetacije presude "Sejdić-Finci“, koja je BiH udaljila od mogućnosti aplikacije za status kandidata za članstvo u Evropsku uniju.

"Čini mi se da nas neki pokušavaju da udalje i od redovnih izbora", navodi Salkić, koji je i visoki funkcioner SDA.

Kada je u pitanju Narodna skupština RS-a, navodi da je tokom 2013. godine bilo "nekoliko incidenata“, možda i nepotrebnih.

"Opozicija mora u skupštinskoj sali, a ne izvan nje da dobije povjerenje građana", rekao je Salkić, navodeći da bi bilo bolje da su opozicionari ostajali na sjednicama Skupštine i borili se za svoje stavove.

Na kraju potpredsjednik parlamenta RS-a za Fenu zaključuje da je ovo jedna "jako loša godina, izgubljena godina za sve građane BiH“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: