{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić upozorio na smanjenje broja zaposlenih Bošnjaka u MUP-u RS-a

F
6.11.2013. u 11:19
0
18
Salkić upozorio na smanjenje broja zaposlenih Bošnjaka u MUP-u RS-a
0
Salkić upozorio na smanjenje broja zaposlenih Bošnjaka u MUP-u RS-a
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić ukazao je danas na neprihvatljivu nacionalnu strukturu zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS-a, ističući da se ionako mali broj zaposlenih Bošnjaka smanjuje.
"To je neprihvatljivo", rekao je Salkić danas u parlamentu RS-a u kojem je nastavljena sinoć prekinuta rasprava o radu MUP-a RS-a za prvih šest mjeseci ove godine.

Zatražio je i objašnjenje od resornog ministra Radislava Jovičića da li postoji kakva-takva tendencija da se popravi nacionalna struktura zaposlenih, jer je u odnosu na kraj 2012. broj zaposlenih Bošnjaka smanjen za 18, istovremeno povećan broj uposlenih Srba, a broj pripadnika hrvatskog naroda ostao isti.

U Bratuncu su, primjere radi, uposlena samo dvojica Bošnjaka u tamošnjoj Stanici policije, što je malo imajući u vidu nacionalnu strukturu stanovništva.

Salkić je postavio i pitanje o ponašanju policije u vezi s ranijim dešavanjima u Kravici, kada su porodice žrtava pokušale da obilježe godišnjicu stradanja, ali im je to bilo onemogućeno od policije, pod izgovorom da "upadaju na privatni prostor“.

"Policija je tom prilikom upotrijebila silu, a ne zna se ko je zatražio da se zaštiti taj privatni posjed. Kako to da policija ne štiti privatni posjed Fate Orlović u Konjević Polju, već asistira vjerskim službenicima kada upadaju u taj privatni posjed? Zar to nije neka vrsta cinizma?", upitao je Salkić.

Postavio je i pitanje dokle je došla istraga u vezi s napadom na Bošnjaka u Zvorniku, uoči Bajrama, te u vezi s pokušajem paljevine kuće također Bošnjaka u toj općini.

U Skupštini RS-a je danas okončana rasprava o izvještaju o radu MUPRS-a, a u završnoj riječi resorni ministar je iznio stav da analize i pojedine ankete pokazuju da "narod vjeruje policiji“.

Na dnevnom redu su još tri tačke, izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica za prvih šest mjeseci ove godine te informacija o realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS-a i tačka izbor i imenovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: