BiH
0

Salkić: Malešević da objasni roditeljima zašto njihova djeca ne mogu da uče bosanski jezik

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić pozvao je danas ministra prosvjete i kulture RS-a Danu Maleševića da kao prioritet riješi problem izučavanja nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu u tom bh. entitetu, koji danas u Vrbanjcima, Konjević-Polju i okolini Zvornika ne idu u škole.

"On mora da vodi računa o učenicima, a ne o tome kojem sastanku prisustvuju političari", ukazao je Salkić u izjavi Feni.

Pozvao je Maleševića da u petak prisustvuje sastanku koji će on organizovati s predstavnicima roditelja bošnjačkih đaka koji bojkotiraju nastavu u školama u RS-u jer im nije omogućeno da izučavaju bosanski jezik.

"Neka Malešević na tom sastanku sam s roditeljima razgovara i objasni u čemu je problem", rekao je Salkić.

Na tvrdnju ministra Maleševića, da su jučerašnji sastanak u Zvorniku roditelja djece bošnjačke nacionalnosti, „očigledno organizovali političari jer na njemu učestvuje potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i neki poslanici“, Salkić je naveo da bi lično volio da ne postoji problem izučavanje nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu u RS-u i da zbog toga nije morao da bude na tom sastanku.

"Za to su krivi oni koji pokušavaju sve ove godine da negiraju bosanski jezik, a Bošnjake i njihovu djecu u ovom entitetu da diskriminiraju i nametnu im neki tuđi jezik", kategoričan je Salkić.

Na jučerašnjem sastanku u Zvorniku je, kaže, vrlo pozitivno govorio o ministru prosvjete RS-a, koji je imao određenih ideja kako ovaj problem da se riješi, ali je "evidentno da Malešević nema podrške u Vladi RS-a za svoj plan rješenja ovog problema".

"Ministar nema problem sa mnom, već u Vladi RS-a ili s nekim ko mu je naredio da njegov plan ne može biti prihvaćen. On mora objasniti javnosti zašto je poništio konkurs za nastavnike koji su trebali učiti bošnjačku djecu te zašto je pogazio dogovor s roditeljima djece u Vrbanjcima. Za to nije kriv Ramiz Salkić, niti roditelji, jer je Malešević poništio konkurs koji je raspisao. Dakle, on ima problem u Vladi RS-a, da li može da osigura podršku za svoje planove ili ne može", pojasnio je Salkić.

On je resornog ministra u RS-u podsjetio da je na funkciju entitetskog potpredsjednika izabran od građana i s kojima će razgovarati o bilo kojem problemu, pa i problemu bosanskog jezika i školovanja njihove djece.

Naglasio je da je politika Vlade RS-a takva da negira bosanski jezik i djecu diskiminira, ali da se roditelji bošnjačkih đaka ne vode političkim motivima, već interesima svoje djece.

Salkić je podsjetio i da je u područnim odjeljenjima u zvorničkim naseljima Liplje, Snagovo, Divič, Kula Grad i Donja Kamenica nastava bila obustavljena ranije, a da su roditelji na jučerašnjem sastanku upoznali bošnjačke predstavnike vlasti o svojim zahtjevima.

"Nismo mi njima davali nikakve obaveze ili zadatke šta da rade, jer su oni nas birali da radimo u njihovom interesu", zaključio je entitetski potpredsjendik u izjavi Feni.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević ponovio je stav da je u Ustavu tog entiteta definirano da Bošnjaci govore jezikom bošnjačkog naroda.