BiH
0

Salkić: Kako biste se vi ponašali da 300 srpske djece 40 dana ne idu na nastavu?

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (SDA) Ramiz Salkić ponovo je danas pozvao predstavnike Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da što prije bude riješen problem bošnjačke djece u Konjević-Polju kod Bratunca i Vrbanjcima kod Kotor Varošu, koja ne idu u školu jer nije uvedena nacionalna grupa predmeta.

Salkić je u obraćanju predstavnciima resornog ministarstva na sjednici Narodne skupštine RS-a ukazao da je popuno neprihvatljivo da ovaj problem nije do danas riješen.

"Zašto ne rješavate problem djece u Konjević-Polju i Vrbanjcima? Zar nije sramota za ovaj prostor da ta djeca 40 dana ne idu u školu i kako biste se vi ponašali da 300 učenika srpske nacionalnosti ne pohađa nastavu 40 dana", upitao je Salkić.

Međutim, sjednici parlamenta RS-a ne prisustvuje resorni ministar Goran Mutabdžija, a njegov pomoćnik je Salkiću obećao pisani odgovor, što je izazvalo njegovo nezadovoljstvo i po tom osnovu.

"Mi 40 dana čitamo te pisane forme i ismijavanja od strane ministra tih roditelja i učenika", naglasio je potpredsjednik RS-a.

Ponovio da je Ustav i Zakon o osnovnom obrazovanju predvidio obrazovanje na jezicima konstitutivnih naroda i na dva ravnopravna pisma.

"Zašto ne dozvolite tim učenicima da izučavaju nastavu kako to žele? Pozivam vas da to učinite, jer bih volio da taj problem bude riješen što prije jer ga je objektivno moguće riješiti", naglasio je Salkić.

Zanimljivo je da je većina današnjih poslaničkih pitanja ostala bez odgovora, jer su predstavnici Vlade RS-a ustajali samo da kažu da će poslanici dobiti pisani odgovor.

Tako je ostalo bez odgovora i pitanje poslanik SDPBiH Behzada Čirkina o pravoslavnim slavama u institucijama vlasti u RS, u kojim rade predstavnici svih konstitutivnih naroda te i pored činjenice da je Ustav predvidio da su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom.

"Ustav BiH, ali i RS državni prostor definiše kao sekularni i ovdje dolazi do kršenja ustavnih prava po više osnova svih građana RS. To se odnosi na Bošnjake, Hrvate i one građane koji se izjašnjavaju kao ateisti", rekao je Čirkin.