BiH
3

Salkić pitao Mutabdžiju: Koliko bošnjačke djece trenutno ne ide u školu?

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić ponovo je pozvao ministra prosvjete i kulture RS-a Gorana Mutabdžiju da riješi problem bošnjačke djece koja ne idu u školu, ističući da je to velika civilizacija sramota.

"Implementirajte Zakon o osnovnom obrazovanju", kazao je Salkić ističući da je taj zakon predvidio da ne može biti bilo kakve diskriminacije u toj oblasti, jer je propisao da se nastava izvodi na jezicima konstitutivnih naroda i na dva ravnopravna pisma.

"I u Ustavu to stojI", upozorio je Salkić i pozvao Mutabdžiju da omogući bošnjačkoj djeci pravo na obrazovanje.

Salkić je ministra Mutabdžiju na sjednici Narodne skupštine RS-a pitao koliko bošnjačke djece trenutno u RS-u ne pohađa nastavu i kako će njegov resor riješiti taj problem.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija odgovorio je potpredsjedniku Narodne skupštine Ramizu Salkiću da su u fokusu dvije škole u Konjević - Polju i Vrbanjcima, a da je u prvoj nacionalna grupa predmeta implementirana od šestog do devetog razreda i da od 84 svega njih 35-oro djece ide u školu.

"To znači da skoro 50 učenika ne ide na nastavu iako je implementirana nacionalna grupa predmeta. Kada su u pitanju razredi od prvog do petog, broj učenika u tim odjeljenjima je od osam do 13 i u skladu s Privrednim sporazumom nema uslova za uvođenje nacionalne grupe predmeta i tražimo druga rješenja, o čemu nije bilo dogovora", dodao je Mutabdžija.

U školi u Vrbanjcima, kazao je, u nekim odjeljenjima ima više od 18 učenika i mogla bi se implementirati nacionalna grupa predmeta, ali tvrdi da je čitav koncept Privremenog sporazuma o obrazovanju “pogrešan i vodi ka segregaciji učenika u osnovnim školama”.

Salkić je i na ovaj Mutabdžijin stav odgovorio da se sada ne može govoriti o Privremenom sporazumu, već o primjeni zakona o obrazovanju i Ustava RS-a.