BiH
88

Salkić: Inzko i OHR posljednjih godina bave se slanjem saopćenja i iznošenjem mišljenja

Piše: Er. M.
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko i OHR posljednjih godina ne provode nikakve aktivnosti sem slanja deklarativnih saopćenja za medije i iznošenja mišljenja, kazao je za Klix.ba potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Bh. političari i predstavnici međunarodne zajednice u BiH krajnje pasivno gledaju na najavljeni referendum o pravosuđu u entitetu Republika Srpska.

Najavu predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika o raspisivanju referenduma politički subjekti u BiH ne doživljavaju ozbiljno.

S druge strane Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, a Dodik nije odustao od referenduma ni uprkos medijskim osudama predstavnika međunarodne zajednice.

"Na najavu referenduma prije svega moralo je reagovati Vijeće za provedbu mira (PIC) i morao je reagovati visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH jer je ovo klasično kršenje Ustava BiH", rekao je Salkić.

On je dodao da Dodik i aktuelna vlast u manjem bh. entitetu koriste priču o referendumu kako bi vidjeli ko je spreman reagovati, a ko nije i koliko će biti oštre reakcije.

"Dodik ne krije svoje namjere i opredjeljenje. Njegov konačan cilj je podjela BiH i osamostaljenje entiteta RS, a to je nemoguće bez neke vrste referenduma, što bi bilo pogubno za BiH", ističe Salkić.

Salkić je kazao da je zbog toga trebala biti oštra i brza reakcija visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka i PIC-a koji su u korijenu trebali sasjeći čak i ideju o organizovanju referenduma.

"Sada svako priča svoju priču. Predstavnici međunarodne zajednice uvjereni su da referenduma neće biti, Dodik i dalje priča svoju priču pokušavajući vršiti pritisak na strukturalni dijalog. Ustavni sud će u septembru donijeti svoju konačnu odluku i ona će biti zasnovana na mišljenju njihovih političkih mentora, odnosno da u konačnici ne postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa", rekao je Salkić.

Istakao je da BiH još uvijek funkcioniše na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma i dejtonskog Ustava, a kojim je definisano da je vrhovni tumač i autoritet visoki predstavnik.

"U tom smislu on i treba da se ponaša i on je trebao, čim je odluka usvojena, poništiti je ili jednostavno ne dozvoliti da bude usvojena", rekao je Salkić.

Salkić dodaje da ne može sam Milorad Dodik ugroziti mir u BiH jer on radi prema uputama mentora koji su izvan BiH i koji ga samo koriste.

"Ne vjerujem da Milorad Dodik može ugroziti mir u BiH, ali sam siguran da može i narednih godina držati BiH u neizvjesnosti. No činjenica je da bi politička scena bila drugačija odlaskom Milorada Dodika s vlasti", zaključio je Salkić.