BiH
43

Salkić: Entitetski sud je poništio odluku Ustavnog Suda BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kazao je za Klix.ba kako se Ustavni sud RS-a današnjom odlukom o Danu RS-a stavio iznad Ustavnog suda BiH. On je pozvao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da interveniše, a Tužilaštvo BiH da istraži kako je moguće da niži organ poništava odluke višeg organa.

"Ustavni sud RS-a nije samo glasao o povredi vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka nego je indirektno zauzeo stav i spram odluke Ustavnog suda BiH te time preporučio nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH", kazao je Salkić.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH u odnosu na Ustavni sud RS-a viši organ i da je neprihvatljivo da niži organ zauzima stav koji je oprečan odluci višeg organa.

"Očekivali smo ovakvu reakciju RS-a jer ovaj sud već godinama radi u skladu s poslovnikom koji nije u skladu s Ustavom. Ta praksa mora se prekinuti", rekao je Salkić.

On upozorava da je Ustavni sud BiH jedan od stubova Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da je današnjom odlukom Ustavni sud RS-a jasno poručio da se može održati referendum o pitanjima Mirovnog sporazuma.

"Ovo je ozbiljna situacija i krajnje je vrijeme da OHR i Valentin Inzko iskoriste svoje ovlasti. Ako odluka bude objavljena u Službenom listu RS-a ona mora biti poništena jer u suprotnom ulazimo u nešto što su i najavili političari u ovom entitetu. Govorim o seriji referenduma pa sve do referenduma koji bi značio otcjepljenje entiteta, što predstavlja ogromnu sigurnosnu prijetnju na ovom prostoru", kazao je Salkić.

Potpredsjednika RS-a smo pitali i da li ostavlja prostora da bi se u sve moglo umiješati i Tužilaštvo BiH s obzirom na to da nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo.

"Tužilaštvo BiH moralo bi povesti računa i istražiti da li Ustavni sud entiteta može poništavati odluke Ustavnog suda BiH. Ako je rečeno da se odluke Ustavnog suda BiH ne komentarišu već provode, kako smo se onda doveli u ovu situaciju", rekao je Salkić.

Zaključio je da je neophodna koordinirana reakcija različitih organa kako bi se odluka spriječila.

Podsjećamo, Krivični zakon BiH predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.

"Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", piše u Krivičnom zakonu.

SNSD i SDS tražili su da se iz Krivičnog zakona BiH izbriše ova odredba, ali njihov prijedlog nije dobio dovoljno ruku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.