BiH
890

Reuf Bajrović Tužilaštvu BiH predao krivičnu prijavu protiv Dodika i pozvao SIPA-u da ga uhapsi

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predsjednik Građanskog saveza (GS) Reuf Bajrović danas je predao krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i svih članova Komisije za referendum o Danu RS-a zbog narušavanja ustavnog poretka ove zemlje, pozivajući SIPA-u da uhapsi sve prijavljene osobe zbog narušavanja ustavnog poretka.

Raspisivanje referenduma o Danu Republike Srpske, koji je zakazan za 25. septembar, Građanski savez je ocijenio kao napad na ustavni poredak BiH.

Krivična prijava odnosi se na Milorada Dodika, kao predsjednika SNSD-a, te Sinišu Karana, predsjednika Komisije za referendum RS-a i Dragoljuba Reljića, Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Pericu Bundala, Gorana Zmijanjca, Zdenku Gojković, Vojislava Gligića te Milana Petkovića, članove komisije za referendum RS-a.

"Navedene osobe su nalogodavci i saučesnici u pokušaju djelovanja koje je protivno Ustavu Bosne i Hercegovine, a koje ima za cilj napad na ustavni poredak zemlje. Naime, oni su direktno odgovorni za sazivanje nelegalnog referenduma na jednom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine", istakao je Bajrović.

Dodao je da je u Ustavu BiH jasno navedeno da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obvezujuće" za sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i institucije Republike Srpske i sve njene institucije.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Planiranim referendumom, organi vlasti Republike Srpske otvoreno krše ovu odredbu, tražeći od građana Republike Srpske da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud BiH već donio odluku", naglasio je Bajrović.

Pozvao je Tužilaštvo da se uključi u ovaj slučaj te da uhapsi sve one koji narušavaju ustavni poredak u BiH.

"Vrijeme je da prekinemo priču i kukanje kako se ništa ne može uraditi. Tužilaštvo je obavezno da naredi SIPA-i da uhapsi prijavljene osobe jer narušavaju ustavni poredak ove zemlje", kazao je Bajrović.

Podsjećamo, nakon odluke Ustavnog suda RS-a da raspisivanje referenduma o Danu RS-a ne ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka ta odluka Narodne skupštine manjeg bh. entiteta objavljena je i u Službenim novinama, tako da je održavanje referenduma postalo gotovo izvjesno.

S druge strane, probosanske stranke najavljuju pokretanje procedure za izdvajanje Srebrenice iz RS-a, kao protutežu onome što radi vlast u RS-u na čelu sa SNSD-om.