Otežavajuća politika
122

Ramiz Salkić: Dodikove separatističke poruke trebaju zabrinuti sve u ovoj zemlji

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je da su zaključci Narodne skupštine RS antidejtonski i suprotni Ustavu Bosne i Hercegovine, te ugožavaju mir i stabilnost u našoj zemlji.

"Poruke koje smo mogli čuti na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika su poruke koje trebaju zabrinuti sve u ovoj zemlji, jer su to separatističke poruke koje bez ikakve sumnje ugrožavaju mir u našoj zemlji", upozorio je Salkić.

Potrebna je, kaže, odlučna i snažna reakcija Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, prije svega potrebna je reakcija visokog predstavnika, koji konačno mora djelovati dok ne bude kasno.

Ukidanje asimetričnih rješenja u ustavima entiteta i davanje prava Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu, kakva imaju Srbi u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, kako je dodao, put je za rješavanje problema.

"Da su Bošnjaci i Hrvati imali prava kroz Vijeće naroda, kakva imaju konstitutivni narodi kroz klubove naroda u FBiH, ne bi bila ni usvojena antiustavna i diskriminirajuća rješenja u zakonima u ovom entitetu, na koja je kasnije upućena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine", naveo je entitetski potpredsjednik.

Rješenje je, ponovio je, identičan način izbora i iste nadležnosti predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta, kao i iste nadležnosti u procesu odlučivanja u Domu naroda FBiH i Vijeću naroda RS.

"Kada postignemo jednaka ustavna rješenja, sigurno je da će prestati potreba da se podnose apelacije pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, jer bi se zaštita, koja se traži od Ustavnog suda, mogla ostvariti kroz proces donošenja zakona i adrugih akata", ukazao je Salkić.