BiH
29

Salkić: Dodik plasira priču o referendumu da građani ne bi razmišljali kako teško žive

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić izjavio je danas Feni da u priču o referendumu o samostalnoj RS više ne vjeruje ni Milorad Dodik ni njegova stranka.

Salkić smatra da je tvrdnja Milorada Dodika i SNSD-a o referendumu u RS 2018.godine plasirana kako ljudi u tom bh.entitetu, koji je u teškoj ekonomskoj situaciji, ne bi gledali od čega žive.

Napomenuo da je pitanje šta će do 2018.godine biti u RS i kako će ona izgledati, imajući u vidu da je taj bh. entitet u ogromnim dugovima i zaduženjima, a pitanje je da li će RS uopće biti likvidna.

Ocijenio je da SNSD plasiranjem priče o referendumu o RS-u kao samostalnoj državi pokušava u javnosti podgrijavati strah ili uzaludna nadanja kod građana koji će gledati u tu 2018.godinu, a kako ne bi gledali šta im je "danas na trpezi".

Potpredsjednik RS-a podsjeća da Dodik i SNSD ne mogu da prihvate realnost da su "potpuno promašili politički kurs“.

"Sve to je samo nastavak destruktivne politike koja na svu sreću više nema nikakav utjecaj na političke prilike u BiH i na njen evropski put", smatra Salkić.

Potpredsjednik RS-a kaže da je uvjeren da će građani RS još neko vrijeme da slušaju priče o referendumu, ali da će već nakon sljedećih izbora biti jasno da je ona i u samom entitetu RS "doživjela potpuni debakl".

Na Petom saboru SNSD-a, koji je održan jučer u Istočnom Sarajevu, usvojene su tri deklaracije, između ostalog i o statusu RS koja nosi naziv “Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost”.

Predsjednik stranke Milorad Dodik je rekao da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS-a u skladu s Ustavom, a to znači da se mnoge "otete nadležnosti moraju vratiti", u 2018. godini RS provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status.

"Prijedlog će biti samostalna država i u tom pogledu želimo dijalog", kazao je Dodik.