BiH
1

Salihović: Predmet Kekerović je najveća optužnica u privrednom kriminalu

FENA
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Kada sam došao na mjesto glavnog tužioca Tužilaštva BiH očekivao sam predmete o korupciji u ladicama, ali nisam zatekao ništa - rekao je, između ostalog, glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović u intervjuu za politički magazin ''Crta'' BHT1.

Na upit da li postoji osnova u 2014. godini da u BiH bude barem jedan predmet ''Sanader'' Salihović je kazao da se, upravo, predmet ''Kekerović'' može tako nazvati zato što se tim predmetom ne okončava istraga, nego daje mogućnost da se ide prema vrhu i prema međunarodnim faktorima.

"To je najveća optužnica u privrednom kriminalu u BiH, faktički u historiji Tužilaštva BiH", istakao je Salihović.

Kada je riječ o istrazi Tužilaštva BiH zbog neprovođenja Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ''Sejdić - Finci'', Salihović je pojasnio da Tužilaštvo i postupajućeg tužioca Olega Čavku ne interesuju vaninstitucionalne radnje lidera koji su pokušavali dogovoriti provođenje presude, nego ponašanje nadležnih u institucijama.

"Nas interesuje u institucijama: ko je bio dužan, kada je presuda došla putem Monike u ministarstvo, jedno, drugo... (Monika Mijić, zastupnica Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava), da li je to ministarstvo predložilo zakon, pa da li je taj ministar dao u ministarsko vijeće, pa da li je ministarsko vijeće stavilo na dnevni red, pa da li je dalo u parlament, pa da li je predsjedavajući parlamenta dao na glasanje? Znači, mi tražimo ono nečinjenje!", pojasnio je Salihović.

Govoreći u tom kontekstu, glavni državni tužilac naglasio je da trenutno postoje čak 82 presude Ustavnog suda BiH koje nisu izvršene.

Obzirom da je direktor SIPA-e Goran Zubac ranije podnio prijavu protiv Gorana Salihovića, glavni tužilac Tužilaštva BiH je otkrio da se ime Gorana Zubca pominje u nekim prijavama, ali da je to u fazi predistrage.

Odgovarajući na pitanje da li u Tužilaštvu BiH postoje tužioci protiv kojih se vode predistražne ili istražne radnje na nižim tužilaštvima, Salihović je rekao da nema neka posebna saznanja, ali da je to moguće.

Na pitanje šta je s radnjama u slučaju državnog tužioca Olega Čavke, Goran Salihović je, između ostalog, rekao da vjeruje u tužioca Čavku.

"To je u Kantonu Sarajevo. Mislim da u tom predmetu treba jednostavno tužilac što prije to da završi, da donese konačnu odluku. Ja vjerujem u tog tužioca, mislim da je to dobar tužilac! Stojim iza tog tužioca, kao i iza svakog tužioca", istakao je Salihović za BHT1.