BiH
0

Salihović i Džakula dogovorili formiranje tima po uzoru na hrvatski USKOK

Klix.ba
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula održali su sastanak na kojem su dogovorene konkretne aktivnosti na formiranju sprecijalnog tima, po ugledu na rad USKOK-a u Hrvatskoj.

Na sastanku je određen tim od 8 specijaliziranih uposlenika UIO BiH, te koordinator tima, koji će zajedno sa rukovodiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i tužiocima iz Odsjeka za privredni kriminal Tužilaštva BiH, raditi na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja poreznih utaja i neplaćanja poreza.

Na ovaj način, radeći po modalitetu USKOK-a u Republici Hrvatskoj, bit će omogućena efikasnija borba protiv poreznih utaja, kojima se nanosi šteta budžetu BiH i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Tim uposlenika UIO BiH će u stalnom kontaktu sa tužiocima Tužilaštva BiH, izravno i svakodnevno sarađivati u istragama usmjerenim na otkrivanje poreznih utaja. Iz obje institucije, za zajednički rad, određeni su djelatnici koji imaju veliko iskustvo u procesuiranju kaznenih djela iz oblasti finansijskog i privrednog kriminala, a provodit će se aktivnosti na otkrivanju i kažnjavanju poreznih utaja, kao i povratu utajenog poreza u budžet Bosne i Hercegovine.

Direktor UIO BiH informirao je glavnog tužioca, da će UIO uskoro dostaviti Tužilaštvu BiH, opširan izvještaj koji je tražilo, a odnosi se poduzeća i porezne obveznike koji državi duguju oko 296 miliona KM, te će se dogovoriti dalje aktivnosti na procesuiranju fizičkih i pravnih osoba za koje postoje dokazi da su počinili kazneno djelo.

Intenzivna saradnja Tužilaštva BiH i UIO BiH, nastavlja se u budućnosti, radi otkrivanja i kaznenog gonjenja počinitelja poreznih utaja i povratu utajenog novca u budžet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.