Predsjednik SDA Mostar
346

Salem Marić: Mostar je susret civilizacija i treba biti primjer kako graditi neku bolju BiH

G. Š.
Salem Marić (Foto: R. D./Klix.ba)
Salem Marić (Foto: R. D./Klix.ba)
Predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar, Salem Marić očekuje da će na izborima koji će se nakon 12 godina održati u Mostaru njegova stranka ostvariti uvjerljivu izbornu pobjedu sa svojim političkim partnerima iz Koalicije za Mostar 2020.

"SDA je kao jedna od vodećih stranka u Mostaru za ove izbore uspjela okupiti većinu probosanskohercegovački stranaka u Koaliciji za Mostar 2020. godine (SBB, DF, SBIH, BPS). To nam daje realne osnove da razmišljamo o jako dobrom izbornom rezultatu i uvjeren sam da ćemo biti ubjedljivi izborni pobjednik, jer smo dobro pripremili kampanju, ponudili odgovarajuće planove i programe, te okupili dobru ekipu ljudi", kaže Marić za Klix.ba.

Što se tiče koalicija nakon izbora, smatra kako je potrebno dopustiti da građani prvo daju svoj glas, kako bi vidjeli sa kakvih pozicija svi akteri kreću u proces uspostave vlasti.

"Mi smo spremni ući u koaliciju sa svima, koji Grad Mostar vide kao jedinstven multietnički i multikulturni grad, uz punu ravnopravnost svih naroda i građana, bez bilo čije majorizacije. Naravno i podrška kandidatu za gradonačelnika ispred Koalicije za Mostar 2020. dr. Zlatku Guzinu je nešto što se podrazumijeva, jer smatramo da je uvaženi mostarski ljekar najbolji izbor za gradonačelnika Mostara", jasan je lider mostarskog SDA oko kojeg je okupljana koalicija. Dodaje kako je politika ipak stvar realnosti, a ne nekih planova ili želja.

Najvažniji sporazum SDA i HDZ-a

"Moram istaći i da mi je posebno drago što smo kao politička stranka postigli sporazum sa HDZ BiH i na taj način omogućili građanima Mostara da nakon 12 godina ponovo biraju i budu birani. To što sada neko želi sebi pripisati mostarske izbore kao svoj politički uspjeh, zbog presude suda u Strazburu smatram potpuno promašenim. Sama presuda nije bila dovoljna, jer zna se koliko je presuda u Strazburu do sada donešeno, a da nisu provedene. Ipak je, da se ne lažemo, u cijeloj priči najvažniji bio Sporazum SDA i HDZ-a o izmjeni Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar", tvrdi Marić.

Kada su u pitanju nacionalni odnosi, podcrtava da Mostar jeste, da je bio i da će biti multietnički grad.

"To je činjenica od koje polazimo u svim našim stavovima i potezima. Mostar je, zapravo, po tom pitanju trenutno vodeći u BiH i to nikako nije mana nego prednost, ali skladne međunacionalne odnose treba njegovati i raditi na tome da nikome u Mostaru ne bude 'tijesno'. Cijela historija Mostara je svojevrsni susret civilizacija i svima nama je to sudbina od koje ne možemo pobjeći, sve da i želimo. Nećemo graditi neko novo lažno bratstvo i jedinstvo, ali nam je cilj miran i skladan suživot kao osnova za svaki drugi napredak. Zbog svega toga Mostar treba biti i primjer na kakvim bi se osnovama trebala graditi neka bolja i još funkcionalnija BiH. Kako smo to naveli i u našoj predizbornoj Platformi, Mostar mora biti prepoznatljiv po demokratskim standardima i međusobnom uvažavanju svih etnički grupa i građana, koji u njemu žive i to u skladu sa načelima i standardima na kojima funkcioniraju moderni europski gradovi", kaže Marić.

Dodaje kako smatra da dolaskom novog biskupa Petra Palića, uz muftiju Salema ef. Dedovića i vladiku Dimitrija, kreće nova faza i na međureligijskom planu u Mostaru, koja će, kako vjeruje težiti zajedničkom životu i maksimalnoj vjerskoj toleranciji.

Planovi za novu vlast

Otvoreno nam kazuje i o planovima Koalicije za Mostar nakon formiranja vlasti, te otkriva kako će višemilionski projekat Kolektora biti jedan od prvih zadataka.

"Tražit ćemo detaljan izvještaj o svim dosadašnjim projektima. Ukoliko se dokažu neke nezakonitosti istrajat ćemo na pokretanju svake vrste odgovornosti za one koji su počinili eventualne propuste. Reda mora biti... Upoznat ćemo građane na najtransparentniji način o ovom historijskom projektu za grad Mostar. Transparentna vlast mora biti jedan od naših prioriteta, jer sva vlast na kraju krajeva upravlja novcem građana i građani imaju pravo biti informisani o svemu što se događa. Veliki projekat „Kolektora“ mora biti završen što prije i na najbolji način, jer je već dosta vremena potrošeno", pojasnio nam je mostarski političar.

Na listi prioriteta po njegovim riječima je Aerodrom Mostar, koji se nalazi pred kolapsom.

"Tražit ćemo od nadležnih inspekcijskih organa da nas informišu o nezakonitom imenovanju novog v.d. direktora Aerodroma Mostar, koji je postavljen mimo svih zakonskih propisa i odluka Gradskog vijeća Mostara. Poslije toga neophodno je odmah završiti proces postavljanja novih i legalnih upravljačkih i rukovodnih struktura Aerodroma, koje će htjeti i znati pokazati veću angažovanost prema višim nivoima vlasti, ali i na tržištu u regiji s ciljem povećanja broja letova i putnika", kaže Marić.

Dodaje da Grad Mostar sa svoje strane mora pružiti svaku vrstu moguće materijalne i nematerijalne pomoći. Također će od viših nivoa vlasti, tražiti da Aerodrom Mostar bude alternativni aerodrom onom Sarajevskom, navodeći da ima sve potrebne kapacitete za to.

"Mostarski aerodrom je zadnjih godina sistemski zanemarivan i to se mora promijeniti, jer Mostar i Hercegovina imaju kapacitete, koji se mogu iskoristiti samo ukoliko imamo i jedan takav objekat, koji ubuduće neće zjapiti prazan", ustvrdio je lider GO SDA Mostar.

U Platformi Koalicije za Mostar po njegovim riječima se obuhvatilo i pitanje rješavanja regionalne deponije Uborak. Kaže nam da je u izradi novih prostorno-planskih dokumenata neophodno je naći neku novu lokaciju za deponiju, koja ne treba biti samo odlagalište otpada, već da se iskoristiti i kao moderna fabrika za preradu otpada, što se praksa i u svijetu.

"Dok se ne izmjesti postojeća deponija, potrebno je koristiti se sa svim najboljim ekološkim propisima, koji su primjenjivani u najsavremenijim deponijama. Bivšu deponiju Uborak treba sanirati na najbolji način, kako bi stvorili sigurno okruženje za građane. Mogu da razumijem građane, koji negoduju zbog Uborka, ali mora se imati na umu kako je problematika zbrinjavanja otpada svugdje u svijetu vrlo teška i vrlo skupa stvar. Treba uraditi sve neophodne studije i onda na osnovu najboljih, dugoročno održivih rješenja krenuti u realizaciju planiranog", pojašnjava nam Marić iznoseći dio planova rada u novoj vlasti Mostara.

Razvojne šanse

Velike napore planiraju uložiti i u turizam koji smatraju najvećom razvojnom šansom za Mostar i čitavu regiju, posebice kada se smiri postojeća pandemija.

"Zato je neophodno donijeti održivu Strategiju razvoja turizma u Mostaru za narednih deset godina. Vidjeti šta su prednosti Mostara u odnosu na okolinu, te tome dati naglasak u razvoju. Mislim da Mostar treba ići u pravcu širenja ponude kako bi gosti grada ostajali duže vremena, a ne samo dan ili dva. Na tome se već dosta uradilo, ali se puno toga još može napraviti. Goste treba zadržati, ne samo prirodnim ljepotama i kulturno-istorijskim naslijeđem, već i bogatom i jedinstvenom ponudom", govori nam bez zadrške.

Dodaje kako osim turizma, Mostar ima velike potencijale i u vinogradarstvu i poljoprivredi za šta postoje sjajni prirodni preduslovi.

"Zalažemo se i za podršku razvoju malih i srednjih poduzeća, jer su to modeli, koji su se u zemljama poput BiH pokazali kao najbolji i dugoročno održivi. Velika razvojna šansa je i u IT sektoru, jer Mostar ima jedan od najboljih fakulteta informatike u BiH i okruženju. Moderne tehnologije su budućnost i Mostar mora na tom planu ići ukorak sa svijetom", naglašava lider mostarskog SDA.

Obračun s korupcijom

U planiranima aktivnostima kako nam kaže neizostavan je i obračun s korupcijom, jer kako naglašava stav Kolacije za Mostar je po pitanju korupcije nulta tolerancija.

"Imamo se namjeru aktivno boriti protiv ovog problema, koji nagriza naše društvo. Ukoliko se Sarajevo pokaže dobrim primjerom po pitanju angažiranja stranog zvaničnika za borbu protiv korupcije, spremni smo to provesti i u Mostaru. Osim toga, u našoj Platformi smo naveli da ćemo provesti sveobuhvatnu pravnu i finansijsku reviziju rada Gradske uprave za period rada bez izbornog legitimiteta, te da ćemo se energično boriti protiv korupcije, nepotizma, mobinga i sličnih društvenih anomalija. Vlast u gradu mora počivati na povjerenju građana, a tog povjerenja nema ukoliko se radi netransparantno. Zato ćemo tražiti potpunu transparantnost u radu Gradske uprave, jer je samo to preduslov za povjerenje građana i poštovanja demokratskih principa, a bez raznih pogodovanja ili zakulisnih radnji iza scene", zaključio je Marić u razgovoru za Klix.ba