BiH
1

Sakib Softić: BiH ne može pokrenuti postupak protiv Hrvatske

Anadolija
Sakib Softić (Foto: Anadolija)
Sakib Softić (Foto: Anadolija)
Agent Bosne i Hercegovine u procesu pred Međunarodnim sudom pravde (MSP), profesor dr. Sakib Softić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) kako Bosna i Hercegovina ne može pokrenuti postupak protiv susjedne Hrvatske nakon presude u slučaju Prlić i ostali u kojoj je konstatirano da je bivši vrh Hrvatske na čelu sa preminulim predsjednikom Franjom Tuđmanom učestvovao u "udruženom zločinačkom poduhvatu" i međunarodnom oružanom sukobu.

“Udruženi zločinački poduhvat je, ipak, oblik individualne krivične odgovornosti. Kad se jedna grupa osoba dogovori i napravi plan da počini određena krivična djela, svaka od njih odgovora za to krivično djelo koje proistekne iz tog zločinačkog plana, kao da ga je sama počinila. Znači, radi se o obliku individualne odgovornost, a ne kolektivne krivične odgovornosti. Tiče se osoba koja su navedena da čine taj udruženi zločinački poduhvat i nikoga izvan toga', naglasio je Softić za agenciju Anadolija.

Iako su Tuđman i ostali u vrijeme međunarodnog oružanog sukoba bili nosioci političke i vojne vlasti, prema Softiću, Hrvatska danas ne može biti odgovorna.

“Ne može Hrvatska odgovarati nakon ovakve presude. Radi se o individualnoj krivičnoj odgovornosti osoba koja su navedena da su činila udruženi zločinački poduhvat. To nije oblik kolektivne krivične odgovornosti. Ne postoji nikakva mogućnost da BiH na temelju ove presude pokrene neki međunarodni postupak protiv Hrvatske”, istakao je Softić, te dodao:

“To je stvar koja ima historijsku, političku, moralnu i svaku drugu težinu, ali ne može biti razlog za pokretanje nekog postupka pred nekim međunarodnim sudom''.