{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sajmovi zdrave prehrane, čaja, ljekovitog bilja i pčelarstva

F
4.4.2010. u 10:03
0
2
Sajmovi zdrave prehrane, čaja, ljekovitog bilja i pčelarstva
0
Sajmovi zdrave prehrane, čaja, ljekovitog bilja i pčelarstva
U organizaciji ekološke nevladine organizacije Dio srca i uz podršku Općine Stari Grad u Sarajevu će se i ove godine održati tradicionalni sajmovi zdrave prehrane, čaja, ljekovitog bilja i pčelarstva.
Tako će se 3. gastro-eko fest održati od 22. do 25. aprila, 8. tea-fest - festival čaja i ljekovitog bilja od 2. do 6. juna, a 8. Bee-fest - sajam pčelarstva i pčelarske opreme od 1. do 5. septembra ove godine.

Ovi sajmovi su autorski zaštićeni i registrirani projekti i već se tradicionalno održavaju u formi open-air manifestacija kao najefektnijeg vida podizanja svijesti i skretanja pažnje javnosti na prirodne i tradicionalne vrijednosti BiH i potrebe za zaštitom sveukupne biološke raznovrsnosti koju nam pruža priroda.

To je naročito značajno naglasiti u ovoj 2010. godini, koja je proglašena Međunarodnom godinom biološke različitosti.

U okviru 3. gastro-eko festa, koji se održava pod sloganom „Hrana sa sevdahom“, organizatori najavljuju niz edukativnih predavanja, prezentacija, te interesantnih kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja.

Tokom sajma održat će se manifestacije kao što su: „Šta sadrži i kako se spravlja bosanski lonac“, na kojoj će se predstaviti najbolji bh. kulinarski virtouzi koji će pored savremenih dostignuća u oblasti kulinarstva praktično demonstrirati spravljanje tradicionalnih bosanskih jela, zatim "dan ćevapčića" - gdje će najbolji sarajevski ćevabdžije govoriti o tradiciji u ovom poslu, kao i “sevdisanje na sokacima” - prikaz OŠ Hamdija Kreševljaković o načinu udvaranja i prosidbe u davnim vremenima.

Učesnici sajma će izložiti gastronomsku ponudu bh. hotela, restorana, slastičarni, pekara i tradicionalnih seoskih kulinarskih proizvoda iz svih područja BiH s ciljem podizanja svijesti o potrebi korištenja zdravih domaćih organskih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, ali i u ugostiteljskoj ponudi.

Ovo će biti prilika da male porodične firme koje se bave zdravom organskom proizvodnjom predstave svoje proizvode najširem krugu posjetilaca, saopćio je organizator.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: