I ove godine u Sarajevu
0

Sajmovi zdrave prehrane, čaja, ljekovitog bilja i pčelarstva

FENA
U organizaciji ekološke nevladine organizacije Dio srca i uz podršku Općine Stari Grad u Sarajevu će se i ove godine održati tradicionalni sajmovi zdrave prehrane, čaja, ljekovitog bilja i pčelarstva.

Tako će se 3. gastro-eko fest održati od 22. do 25. aprila, 8. tea-fest - festival čaja i ljekovitog bilja od 2. do 6. juna, a 8. Bee-fest - sajam pčelarstva i pčelarske opreme od 1. do 5. septembra ove godine.

Ovi sajmovi su autorski zaštićeni i registrirani projekti i već se tradicionalno održavaju u formi open-air manifestacija kao najefektnijeg vida podizanja svijesti i skretanja pažnje javnosti na prirodne i tradicionalne vrijednosti BiH i potrebe za zaštitom sveukupne biološke raznovrsnosti koju nam pruža priroda.

To je naročito značajno naglasiti u ovoj 2010. godini, koja je proglašena Međunarodnom godinom biološke različitosti.

U okviru 3. gastro-eko festa, koji se održava pod sloganom „Hrana sa sevdahom“, organizatori najavljuju niz edukativnih predavanja, prezentacija, te interesantnih kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja.

Tokom sajma održat će se manifestacije kao što su: „Šta sadrži i kako se spravlja bosanski lonac“, na kojoj će se predstaviti najbolji bh. kulinarski virtouzi koji će pored savremenih dostignuća u oblasti kulinarstva praktično demonstrirati spravljanje tradicionalnih bosanskih jela, zatim "dan ćevapčića" - gdje će najbolji sarajevski ćevabdžije govoriti o tradiciji u ovom poslu, kao i “sevdisanje na sokacima” - prikaz OŠ Hamdija Kreševljaković o načinu udvaranja i prosidbe u davnim vremenima.

Učesnici sajma će izložiti gastronomsku ponudu bh. hotela, restorana, slastičarni, pekara i tradicionalnih seoskih kulinarskih proizvoda iz svih područja BiH s ciljem podizanja svijesti o potrebi korištenja zdravih domaćih organskih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, ali i u ugostiteljskoj ponudi.

Ovo će biti prilika da male porodične firme koje se bave zdravom organskom proizvodnjom predstave svoje proizvode najširem krugu posjetilaca, saopćio je organizator.