BiH
2

Safeta Hamzić pronašla ostatak kostiju muža ukopanog prije deset godina

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Aiša Mustafić iz Srebrenice nakon 20 godina traganja, identifikovala je danas u Komemorativnom centru u Tuzli, tijelo svog muža koji je nestao 1992. godine, dok je posmrtne ostatke Mehe Hamzića, potvrdila njegova supruga Safeta Hamzić iz sela Liplje kod Zvornika.

Aiša Mustafić je kazala da je 1993. godine došla u Živinice kod Tuzle, dok je njen muž krenuo u Srebrenicu i tada je ranjen.

“Samo sam čula da je ranjen i ništa drugo nisam čula o njemu. Već 20 godina čekam da čujem nešto o njemu. Da makar djeca i ja znamo gdje su kosti”, pojasnila je.

Kako kaže, prije dva dana su je zvali i kazali da su pronašli nešto kostiju.

"U proteklom ratu izgubila sam brata, djevera, tečića, amidžića, a i ja sam bila ranjena. Samo sam ukopala djevera, brata nisam našla", dodala je.

Safeta Hamzić kaže da je sa sinom i mužem bila u logoru u Liplju.

“Njega su odveli, ostali smo sin i ja. Prije deset godina je pokopan na šehidskom mezarju u Memićima, a sada su pronašli i ostatke kostiju”, pojasnila je Safeta .

Podsjetimo, u Komemorativnom centru u Tuzli danas je izvršena identifikacija osam žrtava iz proteklog rata.

Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti stradalim na području općina Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Kalesija  i Osmaci.

Posmrtni ostaci žrtava ekshumirani su u ranijem periodu iz pojedinačnih  i masovnih grobnicama na području Podrinja.

Identificirane su dvije ženske i šest muških osoba. Među identificiranim je i dijete Hazim Hasanović koji je imao 17 godina kada ubijen 1995. godine na području Srebrenice.