BiH
0

Tuzla: Identificirane dvije žrtve iz proteklog rata, među njima i maloljetnik

FENA
U Komemorativnom centru u Tuzli danas su identificirane dvije žrtve iz proteklog rata. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti koji su ekshumirani u proteklom periodu na području Bijeljine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je identificiran maloljetnik Samir Muratagić koji je, prema informacijama preživjelih svjedoka, zaklan zajedno sa svojim usvojiteljima u stanu u Bijeljini u oktobru 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2005. u masovnoj grobnici na lokalitetu muslimanskog mezarja Tombak u Bijeljini.

"Samirovi posmrtni ostaci pronađeni su zajedno s posmrtnim ostacima njegovih usvojitelja", kazala je Čengić, navodeći da on više nema živih srodnika.

Dodala je da će njegovi posmrtni ostaci, kao i posmrtni ostaci njegovog usvojitelja Mehmedalije Čehajića, koji je ranije identificiran, biti ukopani 17. januara na mezarju u Janji, pored mezara Samirove usvojiteljice Paše Čehajić.

U Tuzli je danas identificiran i Mujo (Omer) Sprečak, čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2005. godine na lokalitetu mezarja Janja na području Bijeljine.

Danas su identificirani Samir (Belkisa) Muratagić, rođen 18.7.1975. u Bijeljini i Mujo (Omer) Sprečak, rođen 27.7.1947. godine u Janji.