BiH
0

SAD: Putinova posjeta Krimu je bespotrebna i provokativna

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka vlast, posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Krimu, koji je jednostrano proglasio nezavisnost, smatra nepotrebnom i provokativnom.

 Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, govoreći u jednom televizijskom programu o posjeti Putina Krimu, rekao je da  prisutnost ruskog predsjednika na Krimu nikako ne olakšava situaciju.

 "Međunarodna zajednica, uključujući i SAD, ne priznaje nezakonito pripajanje Krima Rusiji, koji je dio nezavisne Ukrajine. Stoga, Putinovi pokušaji da još više naruši stabilnost u zemlji, uključujući i istog i jug Ukrajine, nisu od pomoći", rekao je Carney. 

On je podsjetio na sankcije koje su zemlje G7 uvele Rusiji, s ciljem plaćanja cijene za narušavanje stabilnosti Ukrajine, te da će takve sankcije biti još veće u slučaju da Rusija ne održi obećanja koja je dala u Ženevi. 

Carney je odgovarajući na pitanje novinara kazao da još uvijek nije bilo znakova povlačenje ruskih snaga sa ukrajinske granice. S druge strane, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova SAD-a Jen Psaki, na konferenciji za novinare izjavio je da je Putinova posjeta Krimu bespotrebna i provokativna.

 "Krim pripada Ukrajini i u vezi s tim ne priznajemo nezakonite korake Rusije", kazao je Psaki.