Svijet
360

Putin popustio nakon pritiska SAD-a: Ruskim trupama naređeno povlačenje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Rusije Vladimir Putin je iznenada naredio ruskim vojnim trupama koje je prošle nedjelje poslao na vojne vježbe u zapadnu i centralnu Rusiju da se odmah vrate u svoje baze. Drugim riječima, ruske trupe se povlače sa granice sa Krimom.

Ruski mediji pišu kako je Putin donio ovu odluku nakon izvještaja Ministarstva odbrane, u kojem se navodi da su vojne vježbe uspješno izvedene, saopćio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Iznenadne vježbe ruske vojske su počele prošle srijede, a uključivale su 150.000 vojnika, 90 borbenih aviona, 880 oklopnih vozila te druge artiljerije. Jučer je izvedena i posljednja vježba, a prisustvovao joj je i Putin, koji je tom prilikom posjetio vojni poligon Kirillovs u sjevero-zapadnoj Rusiji.

Ovakva odluka dolazi i nakon što su Sjedinjene Američke Države najavile niz sankcija protiv Rusije. Prisustvo ruskih vojnih trupa i njihove vojne vježbe izazvale su tenzije i zabrinutost cijelog svijeta da bi moglo doći do ratnih dejstava.

Također, ambasadori zemalja članica NATO-a danas će održati sastanak u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini, odnosno na Krimu.

S druge strane izaslanik Rusije u UN-u kažu da je svrgnuti predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič ponovo zatražio od Moskve da pošalje trupe preko granice.

O situaciji u Ukrajini danas će razgovarati i Šefica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton i ruski ministar inozemnih poslova Sergej Lavrov.