{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD izručuju Branka Popića pripadnika Vojske RS

S
16.1.2011. u 10:07
16.1.2011. u 14:27
0
41
SAD izručuju Branka Popića pripadnika Vojske RS
0
SAD izručuju Branka Popića pripadnika Vojske RS
Branko Popić (Foto: TBO.com)
Branko Popić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, za kojeg se pretpostavlja da je bio pripadnik jednog od korpusa koji su učestvovali u ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH, te masovnom ubijanju muslimana u Srebrenici 1995. godine deportovan je iz Sjedinjenih Američkih Država. Popić je živio u St. Petersburgu dok nije otkriveno da je lagao o svojoj prošlosti, odnosno o svom učešću u ratu u Bosni i Hercegovini.
Američki imigracijski ured naredio je u subotu deportaciju Popića, uprkos njegovoj uloženoj žalbi.

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske isti dan je komercijalnim letom iz Tallahasseeja na Floridi poslan u Bosnu i Hercegovinu.

Američki federalni agenti su 2006. godine su uhapsili 19 bosanskih Srba pod optužbom da su američkim imigracijskim vlastima prikrivali svoju pripadnost jedinicama vojske bosanskih Srba koje su učestvovale u genocidu u Srebrenici.

Tada su osim 62-godišnjeg Popića uhapšeni i Sekula Bilić, Zdravko Kordić, Strahinja Krzmanović, Milorad Radovanović, Radovan Radovanović, Ostoja Sarić i Jadranko Gostić koji je deportovan u Srbiju.

Popić je od maja 2010. godine boravio u zatvoru u okrugu Wakulla, nedaleko od Tallahasseeija.

"Ovo je još jedan dokaz da imigracijski ured neće dozvoliti da SAD-e postanu sigurno utočište onima koji su došli tu kako bi izbjegli kazneni progon i kaznu za zločine", kazao je u izjavi za američke medije Marc Moore, glasnogovornik američkog ureda za imigracije.

Glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Boris Grubešić, kazao je za Sarajevo-x.com da za Popićem nije raspisana potjernica, te da nemaju dokaze da je učestvovao u genocidu u Srebrenici.

Napomenuo je da je praksa američkog ureda za imigraciju deportacija osoba za koje se otkrije da su pri ulasku u zemlju lagale o učešću u ratu u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: