Mirni protesti
0

Šaćir Srebrenica: Sud i Tužilaštvo BiH se ne mogu i ne smiju ugasiti

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnik Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Borislav Bojić je, obrazlažući drugu pauzu koju je ovaj klub tražio, kazao da su ispred zgrade Parlamentarne skupštine bili nenajavljeni protesti, "organizirani suprotno zakonu".

"Dobili smo informaciju da su se demonstranti razišli i time su se stekli uvjeti da možemo nastaviti s radom", kazao je Bojić.

Predstavnici nekoliko udruženja žrtava rata okuplio se danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, nezadovoljni prijedlogom poslanika iz RS-a da se ukinu Sudi i Tužilaštvo BiH.

Predstavnik Savez logoraša BiH Šaćir Srebrenica kazao je novinarima da se Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu i ne smiju ugasiti, jer time se slabe, odnosno gase institucije države.

"Svako gašenje bilo koje institucije države je atak na državu, a mi nećemo dozvoliti atak na državu", kazao je Srebrenica.

Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić je kazala da su čuli iz medija da predstavnici iz RS-a žele da ukinu Sud BiH.

"Mislim da svaka zemlja u svijetu ima policiju i sud, pa i BiH to mora imati. Došli smo, nas 50, da skrenemo pažnju našim parlamentarcima, političarima kojim smo dali svoj glas, da smo mi još uvijek tu, da tražimo istinu, da tražimo pravdu, da tražimo kosti naše djece", kazala je Subašić.

Mislim, dodala je, da svi zločinci moraju imati svoja imena i prezimena, kao što i naše žrtve imaju svoja imena i prezimena.

Na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH su prijedlozi zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o tužilaštvu BiH, koje su predložili poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je utvrdila da prijedlozi ovih zakona nisu usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom BiH.