BiH
2

Saburina kuća će uskoro biti obnovljena

Klix.ba
Projektna dokumentacija za obnovu Saburine kuće, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine i predstavlja jedan od malobrojnih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu, završena je.

Sredstva za izradu projektne dokumentacije, u iznosu od 23.000 KM, izdvojila je Općina Stari Grad, koja će zajedno sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, finansirati i radove na obnovi kuće. Služba za komunalne poslove i investicije Općine Stari Grad će u narednom periodu uputiti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje, a po izdavanju dozvole Zavod će raspisati tender za izbor izvođača radova. Općina je u budžetu za ovu godinu osigurala sredstva za prvu fazu radova na obnovi Saburine kuće u iznosu od 75.000 KM.

Saburina kuća je izgrađena namjenski, kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga. Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks, koji se sastojao od ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata. Objekt je bio u lošem stanju i prije rata, a u periodu od 1992. do 1995. godine znatno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori.

Radovi na restauraciji Saburine kuće vršeni su u ljeto 2005. i 2008. godine, ali nisu obuhvatili sve dijelove objekta, pa je kuća u prilično lošem stanju, naročito podovi, stropovi, mobilijar i vanjski dvorišni zid.

Projektom je predviđeno rušenje ogradnog zida i stepenica, skidanje podova i maltera u enterijeru, demontaža dotrajalih drvenih elemenata na fasadi i određenih elemenata u enterijeru i eksterijeru. U prizemlju i na spratu će biti obnovljene originalne tradicionalne peći sa lončićima, a podovi u prizemlju će biti zamijenjeni tradicionalnim podom sa širokim daskama. Zamijenit će se instalacije vodovoda, kanalizacije i plina te elektroinstalacije.

U sobi u prizemlju, velikoj i maloj sobi na spratu i u kamarijama će biti postavljen tradicionalni mobilijar sa sećijama i odgovarajućim stolovima i manjim stolicama. Što se tiče kaldrme u dvorištu izvršit će se njeno preslaganje i dopuna nedostajuće, a postojeći betonski dvorišni zid će biti srušen i izgrađen novi od pune opeke, po uzoru na tradicionalni. Na strani zida prema ulici bit će izgrađena kamena česma. Nakon obnove je planirano da Saburina kuća bude korištena kao polujavni objekt za potrebe Općine Stari Grad.