{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena projektna dokumentacija za obnovu Saburine kuće

F
9.6.2012. u 10:39
0
1
Završena projektna dokumentacija za obnovu Saburine kuće
0
Završena projektna dokumentacija za obnovu Saburine kuće
Završena je projektna dokumentacija za obnovu Saburine kuće, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine i predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu, saopćio je Odsjek za odnose s javnošću Općine Stari Grad.
Sredstva za izradu projektne dokumentacije, u iznosu od 23.000 KM, izdvojila je Općina Stari Grad, koja će zajedno sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa KS finansirati i radove na obnovi kuće.

Služba za komunalne poslove i investicije Općine Stari Grad uputit će u narednom periodu zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, a po izdavanju dozvole Zavod će raspisati tender za izbor izvođača radova.

Općina je u budžetu za ovu godinu obezbijedila sredstva za I fazu radova na obnovi Saburine kuće u iznosu od 75.000 KM.

Saburina kuća izgrađena je namjenski kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga. Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks koji se sastojao od ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata.

Objekt je bio u lošem stanju i prije rata, a u periodu od 1992-1995. godine značajno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori.

Radovi na restauraciji Saburine kuće vršeni su u ljeto 2005. i 2008. godine, ali nisu obuhvatili sve dijelove objekta, pa je kuća u prilično lošem stanju, naročito podovi, stropovi, mobilijar i vanjski dvorišni zid.

Projektom je predviđeno rušenje ogradnog zida i stepenica, skidanje podova i maltera u enterijeru, demontaža dotrajalih drvenih elemenata na fasadi i određenih elemenata u enterijeru i eksterijeru.

U prizemlju i na spratu bit će obnovljene originalne tradicionalne peći sa lončićima, a podovi u prizemlju će biti zamijenjeni tradicionalnim podom sa širokim daskama.

Bit će zamijenjene instalacije vodovoda, kanalizacije i plina, te elektroinstalacije. U sobi u prizemlju, velikoj i maloj sobi na spratu i u kamarijama bit će postavljen tradicionalni mobilijar sa sećijama i odgovarajućim stolovima i manjim stolicama.

Bit će izvršeno i preslaganje kaldrme u dvorištu i dopuna nedostajuće, a postojeći betonski dvorišni zid bit će srušen i izgrađen novi od pune opeke, po uzoru na tradicionalni. Na strani zida prema ulici bit će izgrađena kamena česma.

Nakon obnove planirano je da Saburina kuća bude korištena kao polujavni objekt za potrebe Općine Stari Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: