|

Sabor IZ BiH razmatrao plan rada i budžet Rijaseta njegovih ustanova za 2014.

Sabor IZ BiH razmatrao plan rada i budžet Rijaseta njegovih ustanova za 2014.
0
F
FENA
15.2.2014. u 18:59
98
komentara
0

dijeljenja
Sabor IZ BiH razmatrao plan rada i budžet Rijaseta njegovih ustanova za 2014.
Sabor Islamske zajednice danas je Sarajevu održao sedmu redovnu sjednicu.
Sabor Islamske zajednice razmatrao je Plan rada Rijaseta i budžet Rijaseta i njegovih ustanova za 2014. godinu.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović obrazlažući plan rada Rijaseta za 2014. godinu, naglasio je važnost brige za Islamsku zajednicu i potrebu uravnoteženog vođenja Zajednice.

Podsjetio je na obaveza svih muslimana, a posebno službenika IZ, da doprinose razvoju i stabilnosti Islamske zajednice, jer je ovo Zajednica svih muslimana koja ima obavezu da se brine o njihovim duhovnim i prosvjetnim potrebama, što se vidi iz plana i programa rada Rijaseta. Reisu-l-ulema je potencirao važnost donošenja amandmana na Ustav IZ koji su tokom protekle godine bili važna aktivnost Zajednice, te uspostave jedinstva IZ u Srbiji.

Također je istakao potrebu reforme obrazovnog sektora Islamske zajednice kako bi mogao odgovoriti potrebama novog profila imama, posebno u dijaspori. Reisu-l-ulema je ukazao na nužnost vođenja internih debata o svim važnim pitanjima za Islamsku zajednicu, čemu će se u narednom periodu posvetiti dužna pažnja.

Govoreći o teškoćama koje imaju povratnici muslimani na području entiteta RS i nezadovoljavajućem učešću bošnjačkih predstavnika u institucija tog entiteta, reisu-l-ulema je istakao da je krajnje vrijeme da se zaustavi destrukcija ove zemlje. Također je ukazao da su pred Islamskom zajednicom izbori za njene organe ali i državni izbori, te još jednom potcrtao potrebu da se IZ razvija u skladu sa potrebama mjesta i vremena ali i dužnost da se svi muslimani o njoj odgovorno brinu.

Nakon što je predstavljeno mišljenje Komsije za administrativno-finansijske poslove Sabora, u okviru rasprave o budžetu naglašen je značaj podrške povratničkim medžlisima te pohvaljene aktivnosti Rijaseta na tom planu. Sabornici su u svojim diskusijama naglasili nužnost dobrog planiranja svih aktivnosti i racionaliziranja troškova gdje god za to postoje mogućnosti. Po okončanju diskusije, usvojen je plan rada Rijaseta i budžet za 2014. godinu.

Predsjednik Ustavne komisije Jusuf Zahiragić je sabornicima prezentirao informaciju o aktivnostima vezanim za donošenje amandmana na Ustav IZ. U nastavku sjednice, Sabor Islamske zajednice je na prijedlog reisu-l-uleme imenovao dr. Mevluda Dudića za muftiju – predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Nakon imenovanja dr. Dudić se zahvalio reisu-l-ulemi i članovima Sabora na povjerenju, naglašavajući opredjeljenost radu za dobrobit svih muslimana i uspostavi jedinstva muslimana u Srbiji. Reisu-l-ulema je čestitao dr. Dudiću na izboru i istakao važan doprinos muftije Muamera Zukorlića u radu Islamske zajednice.

Sabor Islamske zajednice na prijedlog reisu-l-uleme imenovao je mr. Senaida Zajimovića za direktora Vakufske direkcije, donio izmjenu i dopunu Pravila Gazi Husrev-begove biblioteke i podržao rad Komisije koju je formirao Rijaset s ciljem vođenja razgovora i aktivnosti, zajedno sa predstavnicima turske Uprave za vjerske poslove, oko uspostavljanja jedinstva muslimana u Srbiji. Nakon imenovanja dr. Mevluda Dudića za muftiju, koji je u dosadašnjem periodu obavljao dužnost potpredsjednika Sabora Islamske zajednice, na dužnost potpredsjednika Sabora, umjesto dr. Dudića, izabran je Bilal Memišević iz Višegrada, javila je MINA.
Prijavi grešku


Komentari (98)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...