BiH
0

SABNOR BiH osudio rušenje partizanskog spomenika u Bileći

FENA
Bileća
Bileća
Neofašistički akt rušenja spomenika Desetoj hercegovačkoj partizanskoj brigadi u Bileći vrhunac je vandalizma, neofašizma i sirove političke provokacije, dodatno pojačan odlukom da se, na mjestu srušenog, podigne spomenik četnicima, kaže se u subotu u reagovanju Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH.

U saopćenju se dodaje da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih zemalja u antifašističkoj Evropi, u kojoj se pokušavaju izjednačiti borci protiv fašizma i fašističke sluge.

"S izuzetkom lokalnog SUBNOR-a, niko od zvaničnika u RS-u, i ne samo u RS-u, na to nije reagirao, a SNSD-ov načelnik Bileće Smiljan Aleksić "mudro“ tvrdi da je to trebalo i prije uraditi, da "kad su mogli partizani praviti spomenike partizanima, što ne mogu četnici četnicima(?!)", navodi se u saopćenju.

SABNOR BiH najoštrije osuđuje ovaj otvoreno profašistički akt negiranja tekovina, vrijednosti i žrtava antifašističke borbe na našim prostorima, posebno u bilećkom kraju, dijelu BiH s najvećim brojem boraca i heroja iz Drugog svjetskog rata.

Pozivaju organe vlasti, sve antifašiste i druge pristalice borbe protiv neofašizma "da se zajednički suprotstavimo i bilećkoj, a i svakoj sličnoj praksi rehabilitacije zločina i zla".

"Ako zanemarimo ovu opasnost i podcijenimo ovakav pokušaj povampirenja nacionalističkog, anticivilizacijskog i antiljudskog duha mračne prošlosti, moglo bi to prerasti u 'normalnu' praksu i još više nas udaljiti od Evrope i evropske antifašističke tradicije", stoji u saopćenju SABNOR-a BiH.