Akcija u brojnim gradovima BiH
0

Antifašisti prekrečili fašističke simbole i poruke mržnje

Klix.ba
Akcija u Sarajevu
Antifašistkinje i antifašisti Bosne i Hercegovine organizovali su niz uličnih akcija povodom obilježavanja 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U Banjoj Luci, Mostaru i Prijedoru antifašisti su prekrečili desetke fašističkih simbola i poruka mržnje, a u sva četiri grada polijepljeni su plakati sa porukom "Fašizam ubija".

"Ovim uličnim akcijama želimo još jednom upozoriti građane BiH na svu pogubnost fašističkih ideja i prakse, na opasnost od njihove rehabilitacije i sramotnog istorijskog revizionizma. U mnogim gradovima, u oba entiteta, ulicama su data imena ratnih zločinaca, fašističkih saradnika i na taj način je odaslana jasna poruka kakvom društvenom modelu naginju nacionalističke elite.

Dodajmo ovome i permanentnu ekonomsku krizu te krizu sistema vrijednosti, masovnu nezaposlenost i opštu besperspektivnost i postat će nam puno jasnije zašto ideje ekstremnog nacionalizma i neonacizma imaju utjecaja na izvjestan broj mladih ljudi", istakli su antifašisti.

Naveli su da na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma žele podsjetiti na mjesto i ulogu koju su nacističke glavešine svojevremeno namijenile Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, Rusima, Česima i ostalim slavenskim narodima te i na taj način ukazati na besmislenost postojanja takvih pokreta u BiH.