Rasprava o Prijedlogu budžeta
1

Sabljaković: Nikšić je jedini krivac za krizu u Vladi FBiH

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnički dom Federalnog parlamenta na dnevnom redu današnje sjednice raspravlja o Prijedlogu budžeta za 2013. godinu, koji je premijer Nermin Nikšić samostalno, bez Vlade FBiH uputio u parlamentarnu proceduru.

Nakon što je premijer imao ekspoze o Prijedlogu budžeta, uslijedila je rasprava, kako o samom Prijedlogu, tako i o proceduri kojom je on došao u Parlament.

Predsjednica Kluba poslanika HSP-DNZ Hafeza Sabljaković je kazala kako ovaj Klub neće podržati Prijedlog budžeta za 2013. godinu.

"Nermin Nikšić na veoma grub način zloupotrebljava poziciju na kojoj danas sjedi. Poznajem ga kao čovjeka koji izuzetno poštuje procedure, pravila i zakone, međutim, danas nam je rekao da ne može popustiti pritisku da ga neko ucjenjuje. Mislim da je trenutno premijer i prouzrokovao krizu i jedini je krivac zašto je došlo do krize u Vladi Federacije i zašto mi danas raspravljamo o najvažnijem dokumentu, a Vlada ga nije ni usvojila. Prouzrokovao je krizu zbog toga što je ponovo zloupotrijebio svoju poziciju premijera i imenovao direktora Razvojne banke Federacije. To nisu ucjene i smatram da svaki ministar koji poštuje Ustav prije svega, ispravno postupa, jer i Razvojna banka je tu da služi građanima Federacije, razvoju FBiH, a nikako političkim partijama i pojedincima, bez obzira na to o kome se radi", kazala je Sabljaković.

Ona je dodala da Prijedlog budžeta takav kakav je nikako ne može biti razvojni.

"Voljela bih da 2013. godina bude razvojna, ali iz ovog Prijedloga budžeta se to nikako ne vidi, jer toliko malo se daje za podsticaje srednjeg i malog poduzetništva, sredstva za poticaje poljoprivredi bi trebala biti tri puta veća", dodala je Sabljaković te kazala da Klub HSP-DNZ prije svega ne može podržati proceduru donošenja najvišeg dokumenta, a samim tim ni budžet".

Predsjednik Kluba SDP-a Jasenko Selimović je kazao da Klub te stranke u Parlamentu FBiH potpuno stoji uz premijera Nikšića i da zajedno s njim preuzimaju odgovornost za stanje u Federaciji, jer je njihova obaveza podržati prije svega fiskalnu stabilnost Federacije i osigurati funkcionalnost sistema isplate od penzionera do svih drugih budžetskih korisnika".

Tokom rasprave o Prijedlogu budžeta predloženo je i nekoliko amandmana. Između ostalih, zastupnik Jasmin Duvnjak je tražio povećanje sredstava za mlade, zatražio je novac za Udruženje roditelja djece koja boluju od raka u FBiH, kojima treba novac za izgradnju kuće u blizini Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje bi boravili roditelji djece koja se liječe u KCUS-u.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je još uvijek u toku.