BiH
1.1k

Sabina Ćudić: Hrabrim telefonom protiv vršnjačkog nasilja

Klix.ba
Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, danas je pokrenula inicijativu za uvođenje Hrabrog telefona, putem kojeg će roditelji i djeca moći anonimno prijavljivati slučajeve vršnjačkog nasilja Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Naša stranka će za ove potrebe na raspolaganje predati prostorije koje je, kao parlamentarna stranka, dobila na korištenje u sklopu zgrade Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

"Potrebno je da sistem hitno i odlučno reaguje na vršnjačko nasilje, te da ovim korakom pokažemo da smo krenuli u borbu da se tragični slučaj dječaka Mahira ne ponovi, kada ga kao društvo nismo mogli preduprijetiti. Profesorica i istaknuta ekpertica iz ove oblasti, Jasna Bajraktarević je inicirala ovaj prijedlog, te imamo sagovornike među završnim studentima psihologije, ali i među srednjoškolcima-aktivistima, koji su spremni dati svoj volonterski doprinos. Sve strane su pozitivno reagovale uključujući i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, koje je spremno preuzeti svoj dio odgovornosti za realizaciju ove inicijative", kazala je Ćudić.

Istakla je kako vjeruje da će BH Telecom kao socijalno odgovorna kompanija ustupiti besplatnu kontakt-liniju za pokretanje Hrabrog telefona.

"S naše strane, mi smo spremni kancelariju koja nam pripada u Skupštini ustupiti potrebama Hrabrog telefona, budući da smatramo da mehanizam informisanja i institucionalne zaštite od vršnjačkog nasilja ima daleko veći prioritet. Nakon što je naš Dennis Gratz prošle sedmice u proceduru poslao Prijedlog zakona o posebnim mjerama za sprečavanje vršenja krivičnih djela protiv spolne slobode i morala prema maloljetnim licima u Federaciji, današnjom akcijom želimo poručiti da pitanje prevencije nasilja nad našim najmlađim nije tema koja traje tri dana, već dugoročni vjerovatno trajan proces. Naša stranka već radi i nastaviti će raditi na sistemskim, trajnim rješenjima sa svima koji imaju želju i mogućnosti da doprinesu stvaranju ambijenta za sigurno i sretno odrastanje i školovanje", zaključila je Ćudić.