BiH
64

Pogledajte video koji govori o problemu vršnjačkog nasilja: Sve počinje od verbalnih uvreda

Piše: S. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Udruženje "Nova generacija" iz Banje Luke prije tačno tri godine pokrenulo je besplatnu savjetodavnu liniju za djecu pod nazivom Plavi telefon. Tim povodom objavljen je video koji ukazuje na problem vršnjačkog nasilja, s naglaskom da vršnjačko nasilje počinje verbalnim vrijeđanjem. Iz ovog Udruženja za Klix.ba ističu kako im je cilj da postanu dostupni za djecu na teritoriji čitave BiH.

Cilj uspostavljanja ovakve vrste linije je pružanje savjeta i podrške djeci u teškim i kriznim situacijama, a posebno u slučajevima nasilja i eksploatacije. Budući da je linija prepoznata od strane djece u širem konekstu, linija je otvorena za sve probleme djece za koje im je potrebna podrška i savjeti.

Ko će zaustaviti vršnjačko nasilje?

Ko će zaustaviti vršnjačko nasilje?Plavi telefon, savjetodavna, anonimna i besplatna linija za djecu, 18.02.2016. godine, obeležava tri godine rada linije. Tim povodom snimljen je ovaj video koji govori o problemu vršnjačkog nasilja. Ovim filmom želimo skrenuti pažnju da je i vrijeđanje oblik vršnjačkog nasilja koje često preraste u dugotrajno maltretiranje, a u nekim situacijama i u fizičko zlostavljanje. Takođe, želimo da prikažemo da je važno reagovati i na ove oblike nasilja jasno i nenasilno te spriječiti dalje razvijanje nasilja.Smatramo da se situacije koje su u videu prikazane, ali i brutalnije situacije nasilja, često zanemaruju i da velika većina javnosti okreće glavu u pomisli kako su to 'dječija posla'. Često javnost ima priliku da reaguje ali to ne čini. Zaboravlja se da okretanjem glave od nasilja nas čini saučesnicima u tom nasilju, bilo da se radi o vršnjačkom, porodičnom ili drugom obliku nasilja nad djecom.Svi mi smo pozvani da reagujemo i da zaštitimo svako dijete koje možemo. Svaki oblik nasilja kojem je dijete izloženo ostavlja duboke tragove u samom djetetu, a posljedice mogu biti veoma tragične, kao što je samoubistvo djeteta, ali mogu biti manje vidljive, a veoma snažne kao što je bol, tuga, potištenost djeteta, povlačenje u sebe, depresija, anksioznost, povrjeđivanje sebe, loše mišljenje o sebi, gubitak povjerenja prema drugima, postizanje slabijih rezultata u školi. Ne okrećite glavu, već se aktivno uključite i zaštite svako dijete koje je žrtva nasilja, na način na koji možete da ga zaštite. Video pokazuje neke od načina reagovanja kada je u pitanju vršnjačko nasilje. Ukoliko ste svjedok da je neko dijete žrtva nasilja možete i da pozove Plavi telefon i da anonimno prijavite nasilje, te da na taj način pomognete djetetu koje je u problemu. Broj Plavog telefona je 080 05 03 05.Video je snimljen u sklopu projekta “Odgovoran/na sam i ja!” finansiran od strane Ministarstva Porodice, omladine i sporta a omogućen od strane Udruženja „Nova generacija“ i Dis Tearta.

Posted by Plavi telefon BiH on Thursday, February 18, 2016

Na telefonske pozive odgovaraju aktivni, edukovani volonteri udruženja, koji su prošli 40 sati edukacije i konstantno se doedukuju u cilju pružanja što kvalitetnije podrške djeci.

Plavi telefon je anonimna linija, te nije potrebno ostaviti ni jedan lični podatak čak ni u slučajevima kada neko želi da prijavi nasilje nad djetetom. Linija je otvorena svakog radnog dana od 9 do 17 sati. Broj Plavog telefona je 080 05 03 05.

"Do kraja januara upućeno je preko 1.600 poziva Plavom telefonu, od čega su 80 posto poziva uputila djeca. Svi pozivi su potpuno besplatni za pozive sa svih operatera mobilne i fiksne telefonije u Bosni i Hercegovini. Obično nas pitaju koji su razlozi pozivanja djece. Najveći broj savjetodavnih poziva se tiču problema različitih oblika nasilja, porodičnih i vršnjačkih odnosa. Djeca zovu da se informišu kako da postupe u različitim situacijama u kojima se nalaze, kako da razgovaraju sa onima koji ih okružuju, kako da se nose sa promjenama koje primjećuju na svom tijelu, kako da pospješe učenje u školi i komunikaciju sa nastavnicima i profesorima", istakli su u razgovoru za Klix.ba iz Udruženja "Nova generacija.

Djeca nemaju problem da nazovu i razgovaraju o svojim problemima

Pored toga djeca zovu i da se informišu o temama kao što su seksualni odnosi, rizici koji postoje, zaštita prilikom seksualnih odnosa, a i da preispitaju svoje želje i postavke u vezi seksualnih odnosa.

"Naše iskustvo nam govori da djeca kada se odluče da pozovu nemaju problema da razgovaraju. Najveći izazov nam je da dođemo do što većeg broja djece i da djeca u cijeloj Bosni i Hercegovini znaju da postoji ova opcija i da mogu da pozovu uvijek kada imaju neki problem o kojem bi željeli da razgovaraju. Odrasli najčešće zovu da razgovaraju ili prijave nasilje nad određenim djetetom ili nad više djece, ali i da razgovaraju o razvojnim problemima koje imaju sa svojom djecom. Česti su pozivi od strane odraslih kada traže različite informacije o radu pojedinih institucija, zakonu i njihovim pravima", naglašavaju iz "Nove generacije".

Ambicija je da Plavi telefon bude dostupan 24 sata, sedam dana u sedmici i da djeluje na području čitave Bosne i Hercegovine. Ističu kako će se područje djelovanja širiti u skladu sa mogućnosti finansiranja Plavog telefona, koje za sada u najvećoj mjeri zavisi od strane samog Udruženja i uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta i grada Banja Luke.

"Ovim filmom želimo skrenuti pažnju da je i vrijeđanje oblik vršnjačkog nasilja koje često preraste u dugotrajno maltretiranje, a u nekim situacijama i u fizičko zlostavljanje. Također, želimo da prikažemo da je važno reagovati i na ove oblike nasilja jasno i nenasilno te spriječiti dalje razvijanje nasilja. Smatramo da se situacije koje su u videu prikazane, ali i brutalnije situacije nasilja, često zanemaruju i da većina javnosti okreće glavu od pomisli kako su to 'dječija posla'. Često javnost ima priliku da reaguje ali to ne čini. Zaboravlja se da okretanje glave od nasilja nas čini saučesnicima u tom nasilju, bilo da se radi o vršnjačkom, porodičnom ili drugom obliku nasilja nad djecom", poručuju iz Udruženja "Nova generacija".

Plavi telefon član je svjetske mreže linija za pomoć djeci

U toku 2015 godine Plavi telefon je postao član najveće svjetske mreže linija za djecu Child Helpline International Foundation. Mreža broji 192 linije za djecu u preko 140 zemalja svijeta.

"To članstvo nam veoma znači jer ono direktno govori o kvalitetu rada Plavog telefona, budući da kriterijumi koje ova mreža postavlja su izuzetno visoki. Od 28.01.2016. godine pokrenuli smo kampanju promocije rada linije i podizanja svijesti javnosti o problemu nasilja nad decom. Zahvaljujući sponzorima i Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS-a, tokom čitave godine planiramo aktivnosti koje obuhvataju cijelu BiH. Želimo da informacija o Plavom telefonu dođe do svakog stanovnika BiH da bi djeca znala da mogu da pozovu i da dobiju pomoć i podršku, a da odrasli znaju da mogu da pozovu, anonimno prijave nasilje i pomognu djetetu koje je u potencijalnom problemu", zaključuju iz Udruženja "Nova generacija.

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić nedavno je pokrenula incijativu na nivou KS, da se uvede tzv. Hrabri telefon putem kojeg će roditelji i djeca moći anonimno prijavljivati slučajeve vršnjačkog nasilja Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Ovakvi projekti i najave uvođenja novih telefona za pomoć djeci u cilju sprječavanja međuvršnjačkog nasilja djeluju ohrabrujuće, kako bismo u što skorijem vremenskom periodu pomogli svima koji su žrtve zlostavljanja ali i kako bi spriječili eventualna nasilja.