"Bit će kako Dodik kaže"
17

Sa privatne besjede se naziru obrisi buduće vlasti u RS: DNS povukao ručnu pred SNSD-om

Piše: I. Č.
Veselo društvo iz vrha SNSD-a i DNS-a poslalo je sa sinoćnje besjede poruku kako će izgledati budući sastav vlasti u Republici Srpskoj, da bi Adam Šukalo odmah potom na Twitteru prokomentarisao kako se očekuje da se društvu sa privatne zabave pridruži druga polovina sa jučerašnje sjednice Predsjedništva SDS-a.

Pokazalo se da su bile tačne prognoze opozicionih političara u RS-u, koje su po političkim kuloarima duže prežvakavane, a ponovio ih je i Draško Stanivuković (PDP) za Klix.ba. Prognoze su, naime, nagovještavale podjele unutar DNS-a i SDS-a, i ulazak SNSD-a u vlast uz svesrdnu pomoć kadrova (jedne od) ovih dviju stranaka.

Dva sastanka, jedan motiv

Predsjednici SNSD-a i DNS-a Milorad Dodik i Marko Pavić sastali su se, prema tvrdnjama jednog od ove dvojice, dva puta u posljednje vrijeme izrazivši uzajamnu posvećenost koaliciji, mada je predsjednik SNSD-a od samog početka, što zbog boljih izbornih rezultata što zbog političke prepotentnosti, nametnuo dominaciju.

Tako, nakon što je smijenjena nekolicina kadrova DNS-a, Dodik poručuje da će SNSD nastaviti da radi na utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su opstruisali izborni proces na štetu koalicije, dok Pavić s druge strane djeluje defanzivno napominjući da su smjene kadrova DNS-a obavljene mimo njihovog znanja i da im je nepoznato ko ih je provodio.

Politički analitičar Žarko Papić napomuo je ranije za Klix.ba da su i jedna i druga stranka, što je normalno, pokušavale sebi dići cijenu prije formiranja vlasti, ali da raskola između dosadašnjih koalicionih partnera DNS-a i SNSD-a neće doći.

"Ključna tačka u vezi s kojom se spore je mjesto premijera Republike Srpske. S jedne strane su argumenti da su neki DNS-ovci bili protiv koalicije, s druge strane Ljubija itd. Na kraju, kad se sve sabere i oduzme, oni će naći neki kompromis. Ipak će preovladati interes", kategoričan je Papić.

Kolač za SNSD i mrvice za ostale

No, dominacija Milorada Dodika podrazumijeva političku trgovinu u koju je uključen i podijeljeni SDS, čijim olupinama će Dodik smirivati ambicije DNS-a i za sebe priskrbiti najveći dio kolača.

Ni Marko Pavić se ne predaje u potpunosti, pa napominje da nema razloga da predsjednik Vlade RS-a ne bude iz DNS-a i da se ne slaže s načinom prodaje RŽR Ljubija. Uz ostalo, ističe da će stranka sama procijeniti treba li neko iz njihovih redova biti uklonjen s neke pozicije.

"Dodik je prihvatio da nema smjena bez dogovora sa DNS-om", rekao je spokojno Pavić.

Obrisi buduće vlasti se, nema sumnje, već dobrano naziru, ali se postavljaju pitanja šta će novim formiranjem vlasti dobiti DNS i gdje je u cijeloj priči podijeljeni SDS. Odgovor na ta pitanja smo potražili od opozicionog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adama Šukala.

Odgovorio je kratko: "Bit će onako kako Milorad Dodik kaže. To je ono što je realno i ono što je najporaznije u cijeloj ovoj priči!"