Sarajevska policija u akciji
0

"Š'a je?! Je l' to neki problem?!"

Sarajevo-x.com
Policajci pišu kaznu pješacima u blizini nepropisno parkiranog vozila (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Policija u posljednje vrijeme sve češće kažnjava pješake koji nepropisno prelaze saobraćajnice mimo pješačkih prelaza ili dok je uključeno crveno svjetlo za pješake. Akcija je za svaku pohvalu i već se može primijetiti da ima efekta te da pješaci više nego ikad paze gdje i kako će preći cestu.

Međutim, sigurno je da bi pješaci mnogo više poštovali policiju kada bi bila dosljednija i kada bi se policajci i sami uključili u akciju poštivanja saobraćaja, parkirali propisno i vezali pojas za vrijeme vožnje. Da ne govorimo da bi svakome bilo lakše platiti kaznu da upravo nije morao zaobići nepropisno parkiran automobil nasred prometnog trotoara.

Takvom slučaju prisustvovali smo danas kada su policajci zaustavili dvije djevojke koje su prešle preko pješačkog prelaza u slabo prometnoj ulici Mis Irbina (kod BBI Centra) dok je na semaforu bilo crveno svjetlo. Fakt je da su one prekršile zakon i da kad su već tu, policajci treba da rade svoj posao. Zanimljivo je pak da su njih dvije kako bi došle do prelaza morale zaobići nepropisno parkiran automobil švedskih registarskih tablica.

Da stvar bude još zanimljivija, 20-tak metara dalje od mjesta na kojem su policajci zaustavili dvije djevojke koje su prošle kroz crveno, dešavao se klasičan slučaj iskorištavanja maloljetnika za rad gdje je dijete od nekih šest-sedam godina na semaforu između Radićeve i Titove ulice pralo vjetrobranska stakla.

Kada smo pomislili da su to ipak saobraćajni policajci i da to nije u njihovoj nadležnosti, pored semafora gdje je dijete pralo stakla naišao je policijski automobil sa četiri policajca. Kada smo fotografirali kako u jeku akcije suzbijanja prosjačenja policajci bezbrižno prolaze pored u najmanju ruku vrlo sumnjivog slučaja, suvozač u policijskom automobilu (za kojeg nismo primijetili da li je imao vezan pojas) je otvorio prozor i zagalamio: "Š'a je?! Je l' to neki problem?!" Kazali smo da nije i da samo radimo svoj posao nakon čega su otišli.