MUP KS u akciji
12

Pješaci koji prolaze kroz crveno na meti policije

Piše: Amra Kovač
Foto: Jasenko Korjenić
Foto: Jasenko Korjenić
Posljednjih dana u Sarajevu se sve češće može čuti da je policija zaustavila nekog od građana koji je prešao ulicu dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, te da su oni morali platiti kaznu. Jedan od naših čitalaca, također je platio kaznu, a redakciji je poslao e - mail u kojem je opisao svoj doživljaj.

"Moj prijatelj i ja 16. februara ove godine oko 14.50 sati vraćajući se s fakulteta prolazili smo sarajevskom ulicom Musala. Prešli smo ulicu na pješačkom prelazu i napravili prekršaj jer je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo. Zaustavio nas je policajac i zatražio lične karte, koje smo mu uredno predali”, navodi u svom e-mailu naš čitalac.

Prema njegovim riječima, policajac je rekao da su napravili prekršaj i u blok za prekršajne naloge počeo upisivati podatke iz lične karte.

“Svjesni situacije pokušali smo se ubjeđivati s njim i objasniti mu da smo studenti, da se vraćamo sa fakulteta i da kazna od 50 KM u ovakvoj ekonomskoj situaciji narušava naš skromni studentski džeparac, računajući da će bar malo imati razumijevanja. Međutim, sve je bilo bezuspješno jer je nalog ranije bio 'spremljen' čekajući pogodne 'žrtve' koji smo očito bili nas dvojica”, navodi čitalac u svom e-mailu.

Također, student je u e–mailu naveo da je svjestan da je pogriješio ali se pita:

“Da li naša policija na ovaj način trenira strogoću čekajuci 'žrtve' poput nas na semaforima dok ne može ništa osobama koja čine mnogo teža krivična djela. Sigurni smo, da nas je policajac ukorio i skrenuo pažnju da to više ne činimo, vjerujte zahvaljujuci našem kućnom odgoju efekat bi bio mnogo bolji i siguran sam da se to ne bi više ponavljalo, bar što se mene tiče”, naveo je čitalac u svom e-mailu.

Prošle godine u KS povrijeđeno 309 pješaka

Irfan Nefić, portarol MUP-a Kantona Sarajevo u izjavi za Sarajevo-x.com kazao je da mnogi pješaci ne poštuju saobraćajnu signalizaciju što često rezultira povrijeđivanjem i smrću pješaka.

“Samo u prošloj godini na području Kantona Sarajevo povrijeđeno je 309, a poginulo deset pješaka. Pješaci su najranjivija kategorija od svih učesnika u saobraćaju. Međutim, većina nesreća u kojima su pješaci povrijeđeni ili poginuli dogodila se upravo zato što pješaci nisu poštovali saobraćajne znakove i propise. Shodno analizama iz prošle godine policija je poduzela intenzivnije mjere na zaštiti pješaka, a što podrazumjeva i kontrolu kretanja pješaka na i po saobraćajnicama na području Kantona Sarajevo”, kazao je Nefić, dodajući da je svaki policajac dužan kada uoči da je neko počinio prekršaj da tu osobu sankcioniše.

Inače, tokom 2009. godine pripadnici MUP-a KS su pješacima uručili 2.522 prekršajna naloga, dok su 1.253 pješaka upozorena.

Kazna za pješake koji pređu ulicu dok je na semaforu upaljeno crveno svjetlo je 50 KM. Ako prelaskom na crveno svjetlo uzrokuju saobraćajnu nesreću, novčana kazna je od 50 do 200 KM.

Ako pješak pređe ulicu izvan obilježenog pješačkog prelaza koji nije udaljen više od 100 metara morat će platiti 40 KM, a ako tom prilikom uzrokuje saobraćajnu nesreću kazna je od 50 do 200 KM.