Ispraćaj druga
331

S komemoracije Svetozaru Pudariću odjeknulo: Smrt fašizmu, sloboda narodu!

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Komemoracija antifašisti Svetozaru Pudariću, bivšem potpredsjedniku Federacije BiH i istaknutom članu Socijaldemokratske partije BiH, održana je danas u sali Parlamenta Federacije, odakle je na kraju komemoracije gromoglasno odjeknulo: Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Svetozar Pudarić je preminuo u ponedjeljak u 61. godini da bi se na današnjoj komemoraciji održanoj u Sarajevu od njega oprostili članovi porodice, brojni prijatelji i saradnici. Među njima i Anto Domazet, profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i član Predsjedništva SDP-a.

"Svetozar Pudarić je otkrivao ljudsku stranu socijaldemokratije. Za njega je politika bila rad s ljudima. On je politiku SDP-a ispisivao hiljadama pređenih kilometara kako bi došao do svih onih kojima je pravda potrebna. Posvetio je gro svog vremena ljudima koji su na dnu društvene ljestvice, ne po svojim vrijednostima, nego po obespravljenosti. Mnogi danas tuguju za njim. Svetozar je neizbrisiv izvor svega najljudskijeg i čovjek neizbrisivog integriteta", rekao je Domazet.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za Evropske integracije u kojoj je Svetozar Pudarić bio zaposlen, izjavio je kako se nemoguće s njim oprostiti za nekoliko minuta.

"Potrebni su dani da se sve ispriča... Svetozar Pudarić je najprije bio čovjek s onim velikim Č, što je u današnjem otuđenom svijetu istinska rijetkost. Druženje s njim, rasprave koje smo vodili, pogledi na život i stav o BiH oplemenjivali su mene i sve oko njega, a sliku našeg svijeta činili puno jasnijom i optimističnijom", rekao je Dilberović.

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a, se od prijatelja također oprostio emotivnim riječima, poručivši da je Svetozar Pudarić bio više od prijatelja i brata.

"Nazvati te prijateljem nije dovoljno, jer ti si više od toga. Nazvati te rođenim bratom također nije dovoljno, jer ti si bio više od toga. Nešto neizrecivo drugo. U našem jeziku nema imenice za tebe, siromašan je jezik. Ti si previše velik za jezik kojim govorimo, previše drag za ljubav kojom ćemo te se sjećati. Prevelik za ljudski život", kazao je Đulić.

Sahrana će se održati danas na sarajevskom groblju Bare u 14:30 sati.