BiH
0

RVI zadovoljni predloženim zakonom o povoljnijem penzioniranju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ratni vojni invalidi (RVI) su zadovoljni Prjedlogom zakona o povoljnijem penzioniranju boraca odbrambenooslobodilačkog rata, koji je usvojila Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici i smatraju da je to najbolja moguća varijanta za njih.

Prijedlog je upućen Parlamentu FBiH po skraćenoj proceduri da bi na njegov tekst mogli biti uloženi amandmani o kojima će se izjasniti Vlada.

Predsjednik Saveza RVI Ale Hošić u razgovoru za Fenu naveo je da su ratni vojni invalidi htjeli da svi vojnonesposobni uđu u okvire ovog zakona, ali su ušli samo oni koji imaju 60 posto i veći procent invaliditeta.

"Ovo je prvi put da se ublaži nepravda koja je učinjena prema RVI, na ovaj trenutak smo čekali 20 godina", istakao je Hošić, naglašavajući da ga žalosti činjenica što su se vojni osiguranici žalili na odluku Vlade i što ne pokazuju ni najmanji stepen solidarnosti.

Predsjednik Saveza RVI pretpostavlja da se vojni osiguranici bune zbog toga što će imati manja primanja nego što su imali, navodeći podatak da su penzije vojnih osiguranika za uvjete u Federaciji jako visoke i da su mnogima penzije više nego što su im bile plaće.

Hošić navodi i da se u računanju prosjeka penzija vojnih osiguranika uzima pet godina te da su rješenje dobili za jedan mjesec, a već sljedeći mjesec primanja su im bila uvećana za 55 posto, odnosno koeficijent 1, 55.

RVI su četvrta kategorija koja ima pravo na povoljnije penzioniranje pod uvjetima i na način propisan ovim zakonom, te mogu ostvariti pravo na penziju u iznosu najniže penzije isplaćene za taj mjesec u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.