BiH
6

Helez: Bilo bi me sramota da moji borci traže hranu po kontejnerima

FENA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Federalni premijer Nermin Nikšić, ministar za pitanje boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez i predstavnici temeljnih boračkih udruženja pozvali su danas zastupnike i političke partije koje participiraju u oba doma Federalnog parlamenta da shvate ozbiljnost trenutka u kojem se nalazi FBiH i država, te da podrže tekst zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca koji će sutra biti na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Federalni premijer Nermin Nikšić nije pretjerani optimist kad je u pitanju zakon planiran za sutrašnju sjednicu Predstavničkog doma.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu istaknuo je da će usvajanje tog zakona omogućiti "koliko-toliko" fiskalnu sigurnost FBiH, te nastavak aranžmana s MMF-om koji bi nam omogućio, osim servisiranja tog zakona, servisiranje i svih drugih obaveza FBiH.

"Neusvajanje ne znači prekid aranžmana s MMF-om, znači njegovo zamrzavanje sve dok zakon ne bude usvojen. Znači i smanjenje plaća svim budžetskim korisnicima za 35 do 40 posto i ostalih izdvajanja iz budžeta", kazao je premijer.

Rečeno bi, kaže premijer Nikšić, moglo biti rezultat sutrašnjih odlučivanja poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta i onog koje bi uslijedilo u Domu naroda "ukoliko sutra zakon nekim čudom prođe u Predstavničkom domu“.

Federalni resorni ministar Helez kazao je da svaka promjena teksta tog zakona prekida razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), "te što je najvažnije nemamo pomoći od međunarodnih finansijskih institucija“.

On je precizirao da je osnova za tretiranje kategorija u tom zakonu sudjelovanje u ratu. Zato su, kako je rekao, ciljne kategorije demobilizirani borci, RVI, predstavnici MUP-a, Armije i HVO-a, te pripadnici hrvatskih oružanih snaga (HOS).

Predstavnici Vlade FBiH, premijer i resorni ministar, temeljnih udruženja i Međunarodnog monetarnog fonda saglasni su s tekstom tog zakona. Protiv tog zakona bili su jedino oni koji su ranije penzionirani, po uredbama. Nekima od njih, ne svima, smanjuju se primanja za određeni iznos.

"Kao čovjeka bi me bilo sramota da sam oficir, da imam dvije hiljade KM penziju, riješeno stambeno pitanje, a da moji borci traže hranu po kontejnerima. To sebi ne bih dozvolio", kazao je Helez.

U izradu teksta zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata bila su od početka uključena temeljna boračka udruženja.

Njihovi predstavnici danas su, u susretu s novinarima, potvrdili da su u potpunosti saglasni s tim tekstom zakona. Prema njihovim riječima, u početku su imali veće zahtjeve, ali su iskazali razumijevanje za stanje u FBiH i druge okolnosti i pristali na ono što im je ponuđeno tekstom zakona.

Današnjem susretu s novinarima prisustvovali su predstavnici Saveza RVI FBiH, Saveza boraca FBiH, Udruženja policajaca

FBiH Policija 1991-1995, Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH i Jedinstvene organizacije boraca. Pismeno određenje uputio je Savez RVI paraplegičara FBiH.