BiH
0

RVI protestuju u Banjoj Luci, traže pravo na banjsko liječenje i nabavku pomagala

Piše: M. T.
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Grupa ratnih vojnih invalida iz Republike Srpske je ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja u Banjoj Luci danas izašla na mirne proteste, nezadovoljna zbog procedura u procesu dobijanja prava na banjsko liječene i dobijanje ortopedskih pomagala. Pojedini invalidi su u znak protesta skinuli svoje proteze i odložili ih na stepenice zgrade fonda.

Predsjednik Odbora ratnih-vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske Vojin Gušić rekao je da RVI traže pojednostavljenje procedura za dobijanje ortopedskih pomagala.

"Mi samo tražimo ono što nam po zakonu pripada, odnosno novčana sredstva za nabavku pomagala, te da amputirci i paraplegičari dobiju pravo da svake godine mogu koristiti banjsku rehabilitaciju. Mi u RS-u imamo 1.400 invalida s tjelesnim oštećenjima, a od kraja rata do danas od posljedica ranjavanja je umrlo blizu 8.000 invalida. Naše zdravstveno stanje se stalno pogoršava i zbog toga nam je neophodna rehabilitacija", naglasio je Gušić.

Nakon toga grupa invalida je ušla na sastanak s ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenkom Savanovićem, ministrom zdravlja Draganom Bogdanićem i direktorom FZORS Dejanom Kusturićem.

Poslije sastanka Savanović je izjavio da će ratni vojni invalidi ubuduće dobijati novac za nabavku ortopedskih pomagala od resornog ministarstva umjesto preko fonda, kako je to ranije rađeno.

"Na ovaj način želimo izaći ususret ratnim vojnim invalidima, u narednom periodu moramo izmijeniti određenu zakonsku regulativu koja je to definisala, a Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i fond će koordinisano raditi kako bi što je moguće brže uputili u proceduru izmjene članova zakona koji ovo definišu, nadamo se da će to biti završeno do kraja godine”, izjavio je Savanović.

Kusturić je izjavio da će fond u narednih mjesec dana izmijeniti pravilnik o banjskom liječenju kako bi prava koja imaju ratni vojni invalidi bila prioritetno rješavana.