BiH
205

Rusmir Mesihović novi direktor KCUS-a

Piše: N. J.
Rusmir Mesihović (Foto: Klix.ba)
Rusmir Mesihović (Foto: Klix.ba)
Aktuelni federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović jednoglasno je imenovan za novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na današnjoj sjednici Upravnog odbora ove ustanove.

Potvrdio je to za Klix.ba sam Mesihović koji će na poziciji direktora KCUS-a naslijediti vršioca dužnosti Adnana Kapidžića.

On je za Klix.ba istakao da mu ovo imenovanje predstavlja čast, ali i da osjeća obavezu da u četvorogodišnjem mandatu od KCUS-a napravi ustanovu koja će slijediti evropske i svjetske trendove.

"Sarajevo je prije 30 godina bilo jedan od vodećih medicinskih centara u bivšoj Jugoslaviji, te ćemo nastojati vratiti našem glavnom gradu takvu reputaciju, odnosno da u KCUS-u svaki građanin može računati na adekvatnu medicinsku pomoć", izjavio je Mesihović za Klix.ba.

Dodao je kako je već pokrenuo proceduru za razrješenjem sa dužnosti federalnog ministra zdravstva, te da će preuzeti poziciju direktora KCUS-a "po završetku potrebne papirologije".

"Sa svojim kolegama i saradnicima sam, međutim, već obavio razgovore vezane za predstojeće hitne korake u KCUS-u", dodao je.

Rusmir Mesihović je rođen 25. januara 1964. godine u Sarajevu gdje je završio osnovnu školu (1978.) i gimnaziju (1982). Medicinski fakultet u Sarajevu završio je 1988. godine, a iste godine se zaposlio na Klinici za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Magistrirao je 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a zvanje doktora medicinskih nauka stekao je 2002. godine, također, na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.