BiH
8

Ruska banka dala 500.000 eura za zdravstvenu ustanovu u Bosanskom Šamcu

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je ruska "Vnješekonom banka" donirala 500.000 eura za obnovu zdravstvene ustanove u Bosanskom Šamcu.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora "Vnješekonom banke" Vladimirom Dmitrijevim istakao da je novac već uplaćen Fondu solidarnosti.

"Zahvalio bih ovoj banci koja je na prvu vijest o poplavama u RS saopštila da će donirati ova sredstva za obnovu područja koja su stradala u poplavama. Čini mi se da ova sredstva dolaze u pravo vrijeme, odnosno kada je prestao interes drugih za pomoć ovim područjima", rekao je novinarima Dodik.

On je podsjetio da ima mnogo potreba za pomoć domaćinstvima, ustanovama i komunalnoj infrastrukturi koja je oštećena u poplavama.

"Na sastanku smo razgovarali i o projektima koje RS realizuje u saradnji sa ruskim kompanijama. Bez doprinosa ove banke i Vladimira Dmitrijeva ne bi bio realizovan projekat koji se odnosi na naše dvije rafinerije", naveo je Dodik.

On kaže da je na sastanku razgovarano i o saradnji u oblasti poljoprivrede.

"Ruska banka bavi se podrškom ruskoj privredi izvan Rusije i na nama je da sada nađemo adekvatan projekat i pokušamo ga realizovati", pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo je dokaz da je ranije data riječ i prijateljstvo Rusije i RS jače od sanacija koje su izazvale probleme privredi i finansijskom sektoru Rusije.

"Vjerujem da će Rusija iz svega izaći jača i da će osnažiti potencijale i mogućnosti. U RS smo solidarni, razumijemo rusku poziciju i nismo pristali na traženja predstavnika međunarodne zajednice da budemo dio onih koji će podržati sankcije Rusiji", rekao je Dodik, napomenuvši da će se to pokazati dobrim ne samo za privredu RS, nego i za Federaciju BiH.