BiH
0

Dodik: Čini mi se da smo olako zaboravili poplave

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Šamac Savo Minić otkrili su danas u Bosanskom Šamcu spomen-kamen koji simbolizuje zahvalnost svima koji su pomogli ovoj opštini tokom prošlogodišnjih poplava.

Dodik je rekao da se u vrijeme katastrofalnih poplava, koje su prošle godine zadesile Bosanski Šamac i gotovo cijeli entitet, RS ponijela veoma odgovorno, ako ne i najodgovornije u regionu.

Dodik je na obilježavanju godinu dana od majskih poplava u Bosanskom Šamcu rekao da je samo stanovništvo, putem vaučera Vlade RS, dobilo više od 13 miliona KM, a da je u infrastrukturu uloženo 28 miliona KM.

Predsjednik RS rekao je da se ovdje neće stati, te da će do kraja godine u Bosanskom Šamcu biti uloženo još 10 miliona KM.

"Samo rekonstrukcija Doma zdravlja u Bosanskom Šamcu koštala je oko dva i po miliona KM, ali to nije sve. Ono što znamo je da privredni oporavak duže traje, a društvo će morati da nađe način na koji će stimulisati privredu i pomoći njen oporavak ovdje, što nam je sljedeći, prioritetni cilj", naglasio je Dodik.

On je zahvalio svima koji su vjerovali u RS i nisu oklijevali da pomognu, kroz Fond solidarnosti koji je formirala Vlada RS.

"RS se sigurno najodgovornije u regionu ponijela kada je riječ o saniranju posljedica od poplava i pokazala je da se u teškim uslovima globalne krize, koja je uticala i na nas, može i mora pomoći", istako je Dodik.

Naveo je da je katastrofalna poplava odnijela jedan godišnji budžet RS.

"Čini mi se da smo olako zaboravili poplave, pogotovo oni koji nisu na poplavljenim područjima, ali naša ekonomija sigurno trpi posljedice štete koja je nastala ogromnim poplavama od Doboja, preko Šamca, Modriče, Bijeljine, Novog Grada i svih opština širom RS", rekao je Dodik.

Opština Šamac pretrpjela je u prošlogodišnjim poplavama štetu veću od 100 miliona KM. U infrastrukturu je uloženo 28 miliona KM, a u obalozaštitu, čija je gradnja počela, biće uloženo 1.200.000 KM. Nakon toga, prioritet će biti oživljavanje privrede i realna ulaganja.