BiH
0

Rusija zadovoljna dogovorom domaćih lidera

SRNA
Aleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenko
Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko pozdravio je dogovor lidera političkih stranaka o formiranju Vijeća ministara i postizanje sporazuma o zakonima koji otvaraju evropski put BiH.

"Čestitam liderima na dogovru. Rusija pozdravlja ovaj značajan dogovor i izražavamo posebno zadovoljstvo što je postignut kompromis u okviru dijaloga domaćih lidera i bez ikakvog stanog uplitanja", rekao je Harčenko Srni.

Ruski ambasador ističe da dogovor političkih lidera o novom sazivu Vijeća ministara, zakonima o sistemu državne pomoć i popisu stanovništva, te o budžetu potvrđuje sposobnost domaćih aktera da zajedno rješavaju probleme sa kojim se suočava BiH. 

"Imamo na umu da je put do kompromisa težak i naravno kao i kod svakog kompromisa niti jedna strana ne može dobiti sve što želi. Smatram da je postizanje dogovora političkih lidera veliki napredak i ni u kom slučaju ne bi trebalo ostati na tome", rekao je Bocan Harčenko.  

On je naglasio da je neophodno iskoristiti pozitivnu atmosferu nakon kompromisa i ostvarivati dalji napredak u BiH. 

"Očekujemo da novi saziv Vijeća ministara BiH bude u potpunosti funkcionalan, prije svega u rješavanju problema BiH, ali i u smislu bilateralnih odnosa sa Ruskom Federacijom", rekao je Harčenko.

On je izrazio nadu da će novi saziv Vijeća ministara raditi na realizaciji zaključaka Mješovitog odbora za razvoj ekonomskih odnosa Ruske Federacije i BiH, prije svega u smislu trgovinske razmjene, ali i rješavanja pitanja duga za takozvani ratni gas.
Lideri šest vodećih stranaka u BiH postigli su juče u Sarajevu dogovor o formiranju Vijeća ministara i politički dogovor o usaglašavanju tekstova zakona o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći.

Postignut je i dogovor o budžetu na osnovu koga će biti omogućeno privremeno finansiranje u prva tri mjeseca naredne godine, rečeno je na konferenciji za novinare poslije sastanka.