{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Rusija je protiv prisilnih mjera prema RS"

S
10.3.2010. u 14:51
0
6
"Rusija je protiv prisilnih mjera prema RS"
0
"Rusija je protiv prisilnih mjera prema RS"
Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan - Harčenko izjavio je da se Moskva protivi upotrebi prisilnih mjera prema Republici Srpskoj i bonskih ovlaštenja za rješavanje unutrašnjih pitanja u BiH.
Bocan-Harčenko rekao je na današnjem predavanju o spoljnoj politici Rusije i njenim prioritetima na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci da se Rusija zalaže za što brže zatvaranje OHR-a i njegovu transformaciju u misiju EU.

"U početku je OHR bio neophodan za provođenje Dejtonskog sporazuma, ali je sada, zbog različitih prilika i u zemlji i u Evropi, potpuno izgubio svoju ulogu", rekao je Bocan - Harčenko, obraćajući se studentima.

On je naglasio je Balkan jedna od najvažnijih sfera interesa Rusije kada je riječ o spoljnoj politici ove zemlje.

"Svoju međunarodnu saradnju Rusija bazira na osnovima ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja interesa i povezanosti. Osobina spoljne politike Rusije je njena izbalansiranost", rekao je Bocan - Harčenko.

Govoreći o širenju NATO-a, ruski ambasador je istakao da širenje Alijanse ne doprinosi evropskoj bezbjednosti i naglasio da se ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zalaže za sklapanje ugovora o evropskoj bezbjednosti.

On kaže da Rusija smatra da politika jednostranosti pogoršava međudržavne odnose i raspaljuje vjerske i nacionalne razmirice.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da je praksa ove visokoškolske ustanove da poziva ambasadore stranih zemalja u BiH na gostujuća predavanja, te da je Bocan - Harčenko peti ambasador koji se odazvao pozivu.

On je dodao da je sa ambasadorom Ruske Federacije ranije razgovarano o mogućnostima saradnje Univerziteta u Banjaluci sa visokoškolskim ustanovama u Rusiji, te da bi rezultat tih razgovora trebao biti sporazum o saradnji sa univerzitetima u Sankt Peterburgu i Moskvi, te otvaranje katedre za ruski jezik na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: