Aleksander Bocan Harčenko
0

"Bonska ovlaštenja su problem, a ne rješenje"

FENA
Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksander Bocan Harčenko ponovio je večeras u Banjoj Luci da su „bonska ovlaštenja“ viskog predstavnika postala dio problema, a ne dio rješenja u BiH.

On smatra i da slijedeće zasjedanje Vijeća za implemantaciju mira (PIC), koje je zakazano za kraj februara, neće imati ohrabrujući ishod za BiH, ali da će predstavnici Ruske Federacije i tom prilikom ponoviti stav da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a i obustavu potpunog korištenja „bonskih ovlaštenja“ za koja kaže da nisu nisu ključ za rješavanje problema u BiH.

“Nažalost, nemam nadu da će doći do nekih značajni sadržajnih odluka. Ne vidim logiku u stavu naših zapadnih partnera i Evropske unije, jer s jedne strane, u političkom smislu se govori da situacija u BiH nije stabilnaa, da je puna rizika i da zbog toga nije vrijeme za zatvaranje OHR-a, a sa druge strane da je EUFOR-a potpuno ispunio vojni zadatak i da je situacija stabilna. Mi smatramo da mora da bude jedan stav”, rekao je Harčenko.

Ruski ambasador je večeras u izjavi novinarima, nakon razgovora sa predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, kazao da njegova zemlja smatra da je situacija u BiH stabilna, bez obzira na postojeće političke tenzije, ali da mora da bude inteziviran međusobni dijalog svih strana u BiH.

Komentirajući Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope kojom se izražava zabrinutost za buduće postupke RS -a u vezi podrivanja institucija BiH i osporavanja nadležnosti visokog predstavnika, Harčenko je rekao da Rusija ne dijeli to mišljenje i da smatra da od strane RS-a nema podrivanja državnih institucija.

„Mislim da u RS-u ima spremnosti za podršku državnim institucijama uz poštivanja dejtonskog statusa RS-a. Mora da postoji ravnoteža. Razumijemo reakcije RS-a, jer sve mora da se uklapa u okvir Dejtona i on je jedini mogući temelj za očuvanje države BiH”, mišljenja je ambasador Ruske Federacije u BiH.